U trendu

Batut: Potvrdjena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila

U Srbiji su zaključno sa današnjim danom registrovana prva dva potvrdjena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, što je manje nego u istom periodu prošle godine kada su bila prijavljena tri slučaja, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Obolele osobe su sa teritorije Grada Beograda, odnosno opština Novi Beograd i Zvezdara, starije su od 60 godina, hronični su bolesnici i spadaju u kategoriju sa povećanim rizikom, navodi Batut.  

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti do 27. jula ove godine, registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu. 

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod ljudi na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine i reč je o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba (80 do 90 odsto) inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, ledjima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama.

Kod 0,2 odsto obolelih mladjih od 65 godina, i kod dva odsto pacijenata starijih od 65 godina života može se razviti neuroinvazivni oblik bolesti, koji zahteva bolničko lečenje.

Simptomi tog oblika su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar