U trendu

BE domaćin skupštine HOLISDER projekta

BEOGRAD – Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ domaćin je Generalne skupštine HOLISDER projekta koji finansira Evropska unija kroz program HORIZON 2020. a na sednici je predstavljen taj program koji finansira razvojne i istraživačke projekte u kojima učestvuju pravna lica iz zemalja članica EU i Srbije.

Prisutnima su se obratili direktor Direkcije za razvoj i investicije „Beogradskih elektrana“ Zoran Spasenovski i vođe projekta u ime „Beogradskih elektrana“ Bojan Bogdanović i Radmilo Savić, kao i Ander Romero, koordinator projekta.

„Beogradske elektrane“ su, navedeno je u saopštenju, trenutno angažovane na tri projekta koje finansira EU, a za čiju realizaciju su odobrena sredstva u iznosu od više od 400.000 evra.

Ciljevi projekta su okrenuti ka potrebama potrošača, kao i racionalnom korišćenju energije.

U okviru Projekta HORIZON 2020, „Beogradske elektrane“ angažovane su na projektu „MOEEBIUS“, čiji je cilj, precizirano je, razvijanje alata i metoda za smanjenje razlike između planirane i realizovane potrošnje energije u zgradama i blokovima zgrada, alata za unapređeno održavanje i slično.

Pilot lokacija obuhvata više objekata u naselju „Stepa Stepanović“ (sedam stambenih objekata, vrtić i školu), poslovnu zgradu preduzeća na lokaciji toplane „Novi Beograd“ i osnovnu školu na Novom Beogradu.

Preostale dve su London – Velika Britanija i Mafra u Portugalu.

Konzorcijum, navedeno je, čini 15 partnera među kojima su istraživački instituti, preduzeća i univerziteti iz 10 zemalja.

Drugi projekat koji je prezentovan je „HOLISDER“ i predstavlja nastavak i unapređenje projekta MOEEBIUS, a realizuje se na istoj pilot lokaciji u trajanju od 36 meseci uz učešćče 13 partnera iz 9 zemalja EU, među kojima je i Srbija.

Treći projekat je „RELaTED“ i odnosi se na nova rešenja u oblasti daljinskog grejanja i hlađenja korišćenjem niskotemperaturnih mreža ili izvora toplotne energije. Trajanje projekta je 45 meseci uz učešće 15 partnera iz 8 zemalja.

Prateći aktuelne EU trendove iz oblasti energetike, „Beogradske elektrane“ su bile član konzorcijuma u realizaciji dva trogodišnja projekta iz prethodnog okvirnog programa Evropske komisije „FP7“ koji je trajao od 2007. do 2014. godine.

Tema prvog projekta „BECA“ bila je primene savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija za ostvarivanje ušteda energije kod korisnika daljinskog grejanja.

Drugi projekat, dodaje se, SMARTSPACES je obrađivao sličnu problematiku – mogućnosti uštede energije u javnim zgradama.
„Beogradske elektrane“ više od dve decenije ulažu napore za povećanje energetske efikasnosti sistema, smanjenje negativnog uticaja sagorevanja energenata na životnu sredinu uz poboljšanje kvaliteta usluge sa ciljem povećanja zadovoljstva korisnika, rečeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.