najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bebac: Ne otimajte od beba, ukinite PDV

Roditeljski portal Bebac saopštio je danas, povodom najave Vlade da će od 1. januara 2017. godine ukinuti povraćaj PDV-a na dečiju hranu i opremu, da je time država pokazala da joj nije stalo do osnovnih potreba desetine hiljada porodica i zatražila od države da ukine PDV na opremu i hranu na bebe u potpunosti.

„Ako niste sposobni da rešite tromu i nefunkcionalnu administraciju i ako je to uopšte pravi razlog za ukidanje povraćaja PDV-a, imamo predlog: Ukinite PDV na opremu i hranu za bebe u potpunosti“, navodi se u saopštenju.

Bebac smatra da država tom odlukom podstiče sivu ekonomiju i primorava porodice da potrepštine za bebe kupuju u inostranstvu.

„Krajnje je skandalozno što se vrh države sa krhkom stopom nataliteta na krajnje licemeran način poigrava sa budućnošću i egzistencijom roditelja i beba“, ocenjuje Bebac.

Mediji su danas preneli da će se od 1. januara 2017. godine ukinuti povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe, kao i da će zato biti povećan roditeljski dodatak, na šta se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Medjunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da postoji nekoliko vrsta pomoći roditeljima, ne samo povraćaj PDV-a od prodaje bebi opreme koji je dosta opteretio administraciju.

„Tražimo najbolja rešenja i načine koji bi imali iste efekte, a ne bi toliko opterećivali administraciju. Bitno je da ta rešenja budu dobra i za roditelje i za proizvodjače kojima je bitno da kupac ima subvencije da bi što više robe prodao“, rekao je Čadež nakon skupa o digitalizaciji PKS i srpske privrede.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike