Bebac pita zašto se ukida bebi-frendli program

Roditeljski portal “Bebac” ocenio je danas, povodom najavljenog ukidanja bebi-frendli programa, da se iza navodnog nezadovoljstva majki kojim je opravdana ta najava, skrivaju problemi u porodilištima u Srbiji.

Taj portal u saopštenju je pitao nadležne da li imaju podatke kojima bi potkrepili tvrdnje da su majke nezadovoljne bebi-frendli programom, kojim je predvidjeno da bebe posle rodjenja borave uz majke.

“Koliko je mama koje ne žele da njihove bebe budu pored njih neposredno nakon rodjenja? Koliko porodilja ne želi da doji svoje bebe čak ni u prvim danima života? Da što pre izadje iz bolnice i bude sa bebom kod kuće, uz supruga?”, navodi se u saopštenju.

Portal je ocenio i da su nedovoljan broj lekara i medicinskih sestara u velikim porodilištima, selektivno pristupanje problemima i potrebama, kao i selektivna primena principa bebi-frendli programa doveli do toga da niko ne bude zadovoljan.

“Nije li zadatak Ministarstva i nadležnih institucija da pre nego što donose tako važne i velike odluke pitaju i one zbog čije dobrobiti je bebi-frendli program i uveden – majke i njihove bebe? Čak i u slučaju da su porodilje nezadovoljne, glavni razlog tome je činjenica da se program u porodilištima ne sprovodi onako kako bi trebalo”, dodaje se.

Domaći mediji javili su ranije da se u srpskim porodilištima razmišlja o mogućnosti ukidanja bebi-frendli programa koji predvidja da nakon porodjaja, bebe više vremena provode sa majkom.

Neki od ponudjenih razloga za tu odluku su nedovoljan broj sestara u porodilištima, veliki napor koji taj program iziskuje od porodilja kao i želja većine žena da što pre odu kući iz bolnice.

(Beta)

Jedan komentar

  • Danijela

    Prvi porođaj – bebi frendli. Drugi porođaj – platila apartman! Svaka čast majkama koje to mogu da izdrže. Moja deca su sa šest meseci spavala u svojoj sobi 🙂

Ostavite komentar