U trendu

Beograd dobija novu autobusku stanicu

Radovi na izgradnji pristupnih saobraćajnica za buduću glavnu železničku stanicu Beograd centar u Prokopu, u dužini od ukupno 1,2 kilometra, počeli su danas, a tome je prisustvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je najavio da će taj posao biti završen na proleće 2017. Radove je započela grupa izvođača na čelu sa Štrabagom, a vredni su 380 miliona dinara.

„Neophodno je uraditi pristupne saobraćajnice kako bi putnici mogli na normalan način da dođu do Prokopa i budu povezani sa javnim prevozom i taksijem“, rekao je Mali novinarima.

On je istakao da je Prokop kapitalan projekat za Grad Beograd, koji građani Beograda čekaju oko 40 godina i da će izgradnjom pristupnih saobraćajnica biti završena druga faza tog projekta.

„Sa ovom stanicom stvorićemo mogućnost da izmestimo postojeću glavnu železničku stanicu iz centra grada i time otvaramo mogućnost za drugu fazu projekta Beograd na vodi“, naglasio je gradonačelnik i najavio da će Prokop biti potpuno završen najkasnije 2019. godine.

Gradonačelnik je najavio i da će izgradnja nove autobuske stanice, koja će se nalaziti u Bloku 42 na Novom Beogradu, početi u maju ili junu i da će biti završena do kraja 2018. „Sa završetkom Prokopa i nove autobuske stanice Beograd dobija dva važna infrastrukturna projekta koje Beograđani čekaju 40 godina, dobija dva velelepna objekta, pošto će Prokop biti jedna od najlepših železničkih stanica u ovom delu Evrope i time ne samo da privlačimo goste da dođu u Beogradu već i pokazujemo da smo ozbiljna investiciona destinacija i da investitori mogu da računaju na naš grad“, naglasio je Mali.

On je podsetio da je juče Grad zajedno sa Vladom Srbije organizovao  javni poziv za investitore koji su zaintresovani za ploču iznad železničke stanice u Prokopu.

„Neophodno je dovesti u funkciju ovu ploču iznad stanice, izašao je poziv za investitore i očekujemo, a nekoliko se već javilo usmeno, da ćemo naći partnera, koji će zajedno sa Vladom i Gradom napraviti novi tržni centar, staničnu zgradu i parking, čime bi u potpunosti završili ovu veliku i važnu investiciju“, naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, rok za to je kraj 2018. ili 2019.

„Nije ni važno toliko kada će tačno biti već je važno da jedno po jedno završavamo“, dodao je Mali.

Radovi na prilazu Prokopu su danas započeti sa gornje strane stanice, u blizini BIP-a, a zvaničan rok za završetak pristupnih saobraćajnica je 22. maj 2017.

Projektom je predviđena saobraćajnica sa infrastrukturom sa po dve kolovozne trake, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom, sa obostranim pešačkim stazama, osim na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane.

Na saobraćajnici je predviđena i izgradnja mostovske konstrukcije dužine 145 metara, sa pet raspona, kao i potporni zidovi.

Takođe, biće izgrađeno 1.500 metara kanalizacione mreže, oko 560 metara vodovoda, 26 parking mesta i dva stajališta javnog prevoza.

Ulica Dragana Mancea će biti rekonstruisana u dužini od 160 metara.

U smeru od Bulevara kneza Aleksandra ka železničkoj stanici Prokop biće izgrađena pešačko-biciklistička staza u dužini od 200 metara i širine tri metra.

Osim izrade potpornih zidova i mostovske konstrukcije,  značajan deo predstavlja i uređenje saobraćajnog prolaza ispod Bulevara kneza Aleksandra kojim će se prilaziti železničkoj stanici.

Projektnu dokumentaciju je uradio Saobraćajni institut CIP.

Ugovor za izgradnju saobraćajnice sa infrastrukturom i mostovskom konstrukcijom za pristup železničkoj stanici Prokop je potpisan ovog meseca sa grupom izvođača koju predvodi Štrabag, a radovi su počeli nakon pribavljanja neophodnih bankarskih garancija i odgovarajućih polisa osiguranja.

Radovima će se povezati gornji trg stanice sa postojećom saobraćajnom mrežom i javnim gradskim prevozom.

Tom saobraćajnicom predviđen je prolazak linija gradskog prevoza koje će omogućiti vezu javnog saobraćaja sa svim krajevima grada.

Premijer Aleksandar Vučić je početkom godine  prisustvovao obeležavanju završetka prve faze izgradnje buduće glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu.

Posle oko 40 godina otvoreno je za saobraćaj osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima, kao i pet perona pa je Prokop, koji se do sada koristio za vozove gradske železnice odnosno BG voz, otvoren i za prijem i otpremu putnika vozova na relaciji Beograd-Novi Sad-Beograd.

Gradnja nove autobuske stanice počinje u maju ili junu

Izgradnja nove beogradske autobuske stanice, koja će se nalaziti u Bloku 42 na Novom Beogradu, počeće u maju ili junu i biće završena do kraja 2018, najavio je danas gradonačelnik Siniša Mali.

„Zajedno sa železničkom stanicom radimo na izmeštanju i izgradnji nove autobuske stanice, koja će biti u Bloku 42 i očekujem da ćemo već na proleće, u maju ili junu, krenuti u izgradnju te stanice, kako bi je završilli do kraja 2018. godine“, rekao je Mali novinarima u Prokopu, gde je prisustvovao početku izgradnje pristupnih saobraćajnica za tu železničku stanicu.

Gradonačelnik je naglasio da će nova autobuska stanica biti važan i velelepan objekat, na koji Beogađani, takođe, čekaju skoro 40 godina, kao i na završetak Propoka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.