U trendu

Beograd dobio zeleno svetlo za sređivanje deponije Vinča

Komisija za javno-privatno partnerstvo Vlade Srbije dala je pozitivno mišljenje na predlog projekta koji se odnosi na tretman komunalnog otpada u Beogradu, čime je Grad dobio zeleno svetlo da uđe u javno-privatno partnerstvo za rešavanje velikog ekološkog problema na deponiji Vinča.

Gradonačelniku Beograda Siniši Malom mišljenje o tom projektu uručio je državni sekretar Ministarstva privrede i predsednik vladine Komisije za javno-privatno partnerstvo Dragan Stevanović.

Mali je danas Komisiji predao i predlog projekta vezanog za pronalaženje partnera u oblasti gradskog prevoza, jer ove godine ističe desetogodišnji ugovor sa privatnim autoprevoznicima na teritoriji Beograda.

„Beograd je danas dobio zeleno svetlu i pozitivnu odluku Komisije za javno-privatno partnerstvo da formalno krene u projekat upravljanja otpadom, u javno-privatno partnerstvo po pitanju rešavanja ovog velikog ekološkog problema za Grad“, kazao je Mali novinarima u Ministarstvu privrede.

Mali je rekao da je dokumentacija pripremana sedam, osam meseci i da je reč o projektu vrednom 250 miliona evra. On je rekao da je deponija Vinča najveća neuređena deponija u ovom delu Evrope, „crna tačka“ i da predstavlja veliki ekološki i zdravstveni problem za Grad Beograd.

Mali je naveo da Grad Beograd želi da dobije partnera koji će mu pomoći da sredi deponiju u Vinči, izgradi postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada, kao i da se sav otpad u Beogradu tretira.

„Ovaj projekat treba da da primer i drugim lokalnim samoupravama na koji način da se reše ekološkog problema i kako da zarade novac tretiranjem otpada“, naglasio je Mali.

On je napomenuo da je ovo prvi projekat koji je radila jedinica za upravljanje projektima koji je osnovana u Gradu Beogradu.

Mali je naveo da je ideja da do 15. jula bude održana sednica Skupštine Grada, da odbornici grada odobre oba projekta nakon saglasnosti Komisije, za deponiju Vinča i gradski prevoz, kako bi se odmah nakon toga krenulo u tender i izbor partnera.

Gradonačelnik je istakao da je do sada više od 50 kompanija izrazilo zainteresovanost da sa Gradom Beogradom učestvuje u projektu koji se odnosi na tretman komunalnog otpada.

Stevanović je izrazio zadovoljstvo zbog strukture i karaktera projekta, dodajući da je Grad Beograd potvrdio da ima sve administrativne i druge kapacitete da bude jedna od vodećih evropskih prestonica.

„Mislim da Beograđani zaslužuju ovakav projekat, sa aspekta životne sredine, koja će u perspektivi biti podignuta na značajno viši nivo, kao i u kontekstu energetske efikasnosti i sigurnosti“,  zaključio je Stevanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.