U trendu

Beograd nikad bliži izgradnji metroa

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da glavni grad nikada nije bio bliže izgradnji metroa i da će se vrlo brzo izaći sa konkretnim predlogom plana njegove izgradnje.

“Radimo na integrisanom rešenju novog javnog prevoza u Beogradu, a deo tog rešenja je i metro. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko meseci raditi zajedno na vizibiliti studiji i da ćemo vrlo brzo pred građanima Beograda i Srbije izaći sa konkretnim predlogom plana izgradnje metroa“, rekao je Mali nakon obilaska radova na izgradnji robne kuće “Ikea“.

Podsećajući da je danas bio sastanak u vladi sa predstavnicimima Vlade Francuske i građevinskih kompanija „Alstom“ i „Egis“, kojem je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Mali je rekao da je grad Beograd u roku koji je definisan, a to je kraj ove godine, uradio takozvani smart plan, odnosno saobraćajni master plan grada Beograda.

On je podsetio da je još ranije potpisan memorandum između Vlade Srbije i Francuske o zajedničkom ulaganju, odnosno o finansiranju izgradnje metro u Beogradu.

Prema njegovim rečima, urađena je ozbiljna studija u smislu brojanja putnika i saobraćaja i projekcije potreba saobraćaja na teritoriji grada.

“Uradili smo veoma važnu studiju koja se odnosi na proširenje mreže BG voza koji trenutno postoji – potez od Batajnice do Vukovog spomenika. Krajem godine, nakon rekonstrukcije Pančevackog mosta, kreće i deo do Ovče, a onda i donji krak ka Resniku“, rekao je Mali.

Podsećajući da to prevozno sredstvo koristi oko 35.000 građana dnevno, gradonačelnik je istakao da će grad iskoristiti te prednosti BG voza jer on već radi na postojećoj infrastrukturi.

“Mislim da smo sada na pravom putu“, rekao je Mali dodajući da je situacija mnogo bolja kada su u pitanju finansija, s obzirom na stanje u budžetu Srbije i grada.

Gradonačelnik je istakao i da će delegacija Francuske boraviti danas i sutra u Beogradu gde će analizirati celu trasu i neophodne elemente.

“Nakon toga sastaćemo se još jednom i u narednih nekoliko meseci završiti posao“, rekao je Mali.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Pedja

    visibiliti studiji – studija vidljivosti? neko se presao, obicno se radi feasibility study 🙂

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike