Beograd i Novi Sad obeležavaju „Dan bez automobila“ 22. septembra

U trećoj akciji „Samo ne autom“, na Dan automobila 22. septembra, pored Beograda učestvovaće i grad Novi Sad, najavili su organizatori.

Cilj akcije je da podigne svest javnosti u pravcu prepoznavanja važnosti da budemo odgovorni prema svom zdravlju i sredini u kojoj živimo, navedeno je u saopštenju.

Takmičenje „Samo ne autom“, deo je globalne inicijative Dan bez automobila, koja se u svetu obeležava dve decenije svakog 22. septembra u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Prošle godine je uspešno obeležen Dan bez automobila u Srbiji i tog dana je ukupno pređeno, svi zajedno, više od 5.000 kilometara biciklom ili pešice. Učestvovalo je više od 450 takmičara i takmičarki iz 45 kompanija i organizacija.

Ista akcija je ponovljena u maju ove godine kada je bilo još više učesnika – više od 600 takmičara i skoro 9.000 pređenih kilometara.

Ove godine akcija „Samo ne autom“ se održava u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, čiji je nosilac Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Programa UN za razvoj.

Projekat je zasnovan na „izazovima“ za pronalaženje inovativnih načina za borbu protiv klimatskih promena na nivou lokalnih samouprava.

Kompanije, institucije ili organizacije treba da prijavi svoj tim od najmanje tri člana.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike