najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Beogradski biciklisti protiv neodgovornih vozača

Beogradski biciklisti sutra, u subotu, ponovo staju u odbranu Savskog nasipa kod Bloka 45 u Novom Beogradu, kojim, uprkos zakonskoj zabrani i ponovo postavljenoj rampi, idu i automobili i teško natovareni kamioni, oštećujući nasip  –  zaštitu tog dela glavnog grada od poplava.

U subotu, 28. maja, u 17 sati će se s Trga Republike ka nasipu uputiti redovna mesečna grupna vožnja biciklista, “Kritična masa”, saopštilo je danas beogradsko Udruženje “Ulice za bicikliste”.

Biciklisti na Savski nasip idu po treći put, sada da odbrane rampu i saobraćajni znak zabrane saobraćaja u oba smera. To je treći saobraćajni znak i druga rampa samo ove godine, jer su “bahati vlasnici divljih vikendica u forlendu (pod Savskim nasipom) sve prethodne porušili”, piše u najavi.

Grad Beograd je odlučio da postavi na tom delu nasipa i dvadesetčetvoročasovno obezbedjenje, ali čuvar pušta vozila na nasip, i svima daje telefon JVP “Beograd voda”, da se jave da bi dobili dozvolu za prolazak, dok je rampa podignuta.

“Ulice za bicikliste” podsećaju da je Savski nasip objekat za zaštitu od poplava, a ne saobraćajnica. Na njemu je po Zakonu o vodama (Član 133.) zabranjen saobraćaj motornim vozilima, a dozvoljen je samo saobraćaj servisnim službama, a ne privatnim automobilima, dostavnim i teretnim vozilima.

Biciklisti i gradjani pitaju da li je cilj da se nasip i korito reke zaštite od saobraćaja i divlje gradnje, ili da se postavljanjem rampe i čuvara obezbedi “zabranjeni grad” u kojem će se “u svojoj privatnosti baškariti lokalni moćnici?”.

Ako se, piše u saopštenju, “džogeri, šetači i biciklisti i usude da taj deo nasipa koriste, ko im garantuje da se na njih neće zaletati vozači audija, mercedesa i BMW-a kojima se žuri u vikendice, i koji su i doveli do predstojećeg protesta?”. Biciklisti i gradjani zato u saopštenju traže da Grad bude dosledan  –  da zaštiti ugrožene kategorije i stane na put divljoj gradnji, nasipanju korita reke Save i ugrožavanju prve zone zaštite vodoizvorišta.

Gradjani će zbog toga u subotu predveče blokirati rampu koja je otvorena, “i pokazati nadležnima da postoje i alternativni putevi, kao i načini da se rampa zaobidje i da se vozila ponovo popnu na nasip”.

Okupljanje biciklista je na Trgu Republike u subotu, 28. maja, u 16.30 sati, a vožnja ka nasipu kreće u 17.00.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike