U trendu

“Beogradskim pričama” kroz grad

BEOGRAD – U okviru “Beogradskih priča” koje su zajednička inicijativa grupe iskusnih, licenciranih vodiča, tokom proleća organizuju se turističke šetnje Beogradom – petkom, subotom i nedeljom, koje traju oko dva sata, saopštila je danas Turistička organizacija Beograd (TOB).

Oni su osmislili nesvakidašnje obilaske grada sa idejom da našu prestonicu predstave na drugačiji način, a prijave za turističke šetnje Beogradom su obavezne.

Jedna od “Beogradskih priča” je hačkar, a jedan od dva, koliko ih imamo u Srbiji, postavljen je u Zemunu 1993. godine u znak sećanja na stradalu posadu jugoslovenog aviona koji je nosio pomoć Jermeniji.

TOB podseća da je hačkar „krst u kamenu“ koji predstavlja kamenu ploču sa uklesanim krstom, a karakterističan je za jermensku hrišćansku umetnost i svojevrsan je simbol jermenskog naroda, države, kulture i tradicije.

Na teritoriji Jermenije očuvano je oko 40.000 hačkara, a 2010. godine upisani su na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Početkom decembra 1988. godine Jermeniju je potresao zemljotres koji je odneo 25.000 života, oko 140.000 stanovnika ostali su invalidi, a oko pola miliona stanovnika ostalo je bez krova nad glavom.

Svih sedam članova posade jugoslovenskog aviona AN-12, učesnika humanitarne misije dostave lekova i medicinske opreme, stradalo je 12. decembra 1988. godine prilikom pada aviona nadomak Jerevana.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. Beogradu darovao hačkar – krst u kamenu, a tom prilikom hačkar je postavljen u Gradskom parku u Zemunu gde se i danas nalazi.

Cena turictičke šetnje Beogradom je 700 dinara, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.