U trendu

Bez otkupa stanova za državne funkcionere

Novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada nijednom državnom funkcioneru neće biti data mogućnost, niti pravo da, pod bilo kojim uslovima otkupi stan u državnoj svojini koji je dobio u zakup, saopšteno je danas iz Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da će po nalogu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, iz Predloga zakona o stanovanju i održavanju zgrada biti uklonjeni članovi 153, 154 i deo člana 152. koji se odnose na pitanje prava otkupa stanova u javnoj svojini.

Sporni član 153 predvidjao je da državni funkcioneri otkupe stanove i to na 20 godina bez kamate.

„Namera je bila da se ovim članovima zakona ispravi nepravda koja je Uredbom o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih lica kod korisnika državne svojine iz 2009. godine naneta porodicama čiji su članovi, kao pripadnici državnih organa, a pre svega MUP-a, poginuli ili su povredjeni prilikom vršenja službene dužnosti kojom se osigurava bezbednost države i njenih gradjana“, dodaje se u saopštenju.

U članu 153. Predloga zakona se precizira da će cenu stana odrediti jedinica lokalne samouprave. Kupoprodajna cena stana je u evrima, a plaća se u dinarskoj protivvrednosti. Nekretnina se može isplatiti jednokratnom uplatom  ili u jednakim mesečnim ratama, sa rokom do 20 godina.

Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada stigao je u parlament prošle sedmice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar