U trendu

Bez panike: Torlak ima dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova

Direktorka Instituta za vakcine i viruse Vera Stojiljković kaže da Torlak raspolaže dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog ujeda koji se na zahtev dostavlja zdravstvenim ustanovama.

Ona je demantovala pisanje pojedinih medija i najavila tužbe protiv njih jer su, kako kaže, „netačnim i lažnim informacijama, izazvali paniku i uticali da se građani osećaju nebezbedno“.

„Apsolutno je netačno da nisu proizvedene dovoljne količine ovog seruma i da postoje zdravstvene ustanove kojima serum nije isporučen ili ga imaju u nedovoljnim količinama“, navodi se u saopštenju Stojiljkovićeve.

Ona je dodala da Torlak već 20 godina obazbeđuje Viekvin® – antiserum (evropski) protiv zmijskog otrova za zdravstvene ustanove Srbije, ali i drugih država u regionu.

Stojiljković tvrdi da Torlak raspolaže dovoljnim količinama tog seruma, koji se zdravstvenim ustanovama momentalno dostavlja, „baš kao što je to i bio nedavno slučaj sa Domom zdravlja Aleksinac, koji se jedini u poslednje vreme obratio sa zahtevom za dostavu seruma“.

Pojedini mediji danas su objavili da su mnoge zdravstvene ustanove ostale bez seruma protiv zmijskog otrova zato što je hemičarka zaposlena u tom Institutu dobila otkaz, a da je posao došao u ruke nedovoljno obučenom kadru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.