U trendu

Bez plaćanja dadžbina za osiguranje vozila od 12. avgusta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se Vlada Srbije izborila da građani na Kosovu i Metohiji budu oslobođeni obaveze plaćanja dažbina za osiguranje vozila na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije.

U Briselu je danas dogovoreno da sprovođenje memoranduma o osiguranju vozila počne 12. avgusta, odnosno u ponoć u noći između narednog utorka i srede, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je ocenio da je time načinjen mali, ali značajan pomak u pravcu osetnog poboljšanja kvaliteta života građana.

„Ovaj naizgled mali korak u tom procesu je od velikog značaja za sve žitelje pokrajine, koji će u budućnosti moći da putuju ne samo jevtinije, već i dostojanstvenije. Građani će moći da prelaze administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u oba pravca bez plaćanja ikakve naknade za osiguranje, ali i bez frustracija zbog često kilometrima dugih redova na administrativnim prelazima“, naveo je Đurić.

Postizanje dogovora po jednom možda politički nedalekosežnom, ali za građane važnom praktičnom životnom pitanju, trebalo bi da bude model za buduću praksu u dijalogu Beograda i Prištine, smatra Đurić.

Pokazalo se, naveo je on, da je do obostrano prihvatljivog rešenja moguće doći kada na obe strane postoji dobra vera i kada nema pokušaja političke zloupotrebe i oglušivanja o princip statusne neutralnosti dijaloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.