U trendu

Bez senzacionalizma u vezi s padom helikoptera

Ministarstvo odbrane pozvalo je danas medije da se suzdrže od „preranog donošenja sudova i senzacionalizma“ prilikom izveštavanja o odlukama Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17.

Kako se navodi u saopštenju, Vojska Srbije je sve relavantne podatke u vezi sa padom vojnog helikoptera stavila na raspolaganje Vojnom disciplinskom sudu i postupajućem javnom tužiocu.

„Podsećamo da su donete odluke rezultat utvrdjivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa vojnim propisima i da nisu u vezi sa krivičnom odgovornošću. Prvostepena presuda Vojnog disciplinskog suda nije konačna ni izvršna, i u ovoj fazi postupka ne proizvodi nikakve pravne posledice“, piše u saopštenju.

Vojni disciplinski tužilac u Beogradu, okrivljeni i njihovi branioci, mogu podneti žalbu protiv prvostepene presude Vojnog disciplinskog suda u Beogradu nakon prijema presude, kao i da će u tom slučaju, odluku doneti Viši vojni disciplinski sud pri Ministarstvu odbrane.

Vojni disciplinski sud u Beogradu ranije je nepravosnažno osudio komandanta Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO Ranka Živaka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića, zbog pada helikoptera 13. marta 2015. godine, kada je poginulo sedam osoba.

General major Ranko Živak proglašen je krivim zbog disciplinskog prestupa „propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete“.

Za isti prestup oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.