U trendu

BG: Bez padova na ledu, najviše poziva hroničnih bolesnika

BEOGRAD – Ekipe Hitne pomoći u Beogradu od jutros nisu imale intervencija zbog padova na snegu i ledu, ali je tokom prethodne noći najviše poziva bilo od strane hroničnih bolesnika, kojima niske temperature ne pogoduju.

„Niko nije pao na poledici, takvih intervencija od jutros nismo imali. Imali smo poziv zbog pada u kući i u Gradskom centru za fizičku kulturu ‘Stari DIF’, gde se kod bazena okliznuo i pao jedan penzioner, ali to nema veze sa poledicom“, rekla je Tanjugu doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Navela je da je tokom prethodne noći najviše poziva bilo od strane pacijenata koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća i astme.

Navela je da su se na probleme sa disanjem žalili i građani koji imaju kardiovaskularne bolesti, a razlog tome su, kaže, niske temperature koje smetaju i plućnim i kardiovaskularnim bolesnicima.

Stefanović je objasnila da prilikom pada spoljašnje temperature dolazi do povećanja pritiska i da je to jedan od razlog pogoršanja stanja pacijenata.

„To je samo doprinoseći faktor, ali nije potpuno beznačajan“, rekla je ona i savetovala hroničnim bolesnicima da u najhladnijem periodu dana ne izlaze iz kuće, ukoliko ne moraju.

Poručila je da bi najbolje bilo da pacijenti stariji od 65 godina i oni koji su slabije pokretni, bez obzira na godine, ne izlaze na poledicu jer, kako ukazuje, teški prelomi, a pogotovo prelomi kuka kod starije populacije imaju veću smrtnost.

„To je opsežna operacija nakon koje je opravak težak i to vuče sa sobom mnogo problema“, rekla je Stefanović i ponovila da bi najbolje bilo izbegavati izlazak iz kuće, pogotovo u najhladnijem delu dana.
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je da će dnevna temperatura danas biti ispod nule, odnosno da će biti ledeni dan.
U Bačkoj, Banatu, Sremu, istočnoj, jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je narandžasti meteo alarm, odnosno vreme je opasno, dok je u Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju na snazi žuti meteo alarm, odnosno vreme može biti opasno.
Od sutra se, navodi RHMZ, očekuje porast temperature.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar