U trendu

BG: Devet skola dobija dvoriste sa ekoloskom infrastrukturom

BEOGRAD – U Beogradu će devet škola dobiti renovirano ozelenjeno dvorište sa ekološkom infrastrukturom, najavila je danas gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ona je pojasnila da je tih devet škola prošlo na konkursu, a projekat treba da se realizuje do kraja godine.

„Tačnije, na konkursu je prošlo 10 škola, ali će zbog neophodne građevinske dozvole projekat u školi na Novom Beogradu biti realizovan tokom 2022. godine. Na taj način ćemo ozeleniti školska dvorišta ekološkom infrastrukturom i obezbediti učenicima zdravije okruženje“, rekla je Vilotijević.

Najavila je dalji nastavak akcije ozelenjavanja školskih dvorišta širom prestonice i poželela učenicima uspešan početak nove školske godine.

Kada je reč o kvalitetu vazduha u Beogradu, Vilotijević je istakla da je Gradski zavod za javno zdravlje uradio 16 dodatnih analiza i 25. avgusta ih dostavio sekretarijatu.

„Dodatnim analizama na više mernih mesta nije ustanovljena povišena koncentracija nijedne od opasnih čestica. Tačnije, bile su od 10 do 100 puta manje od dozvoljenih vrednosti, što se može i videti u dostavljenoj analizi koja je dostupna na sajtu Grada Beograda“, rekla je Vilotijević za Studijo B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Dodala je da su ista merenja upućena Ministarstvu zdravlja kako bi se dobijene vrednosti potvrdile i od strane onih koji se bave javnim zdravljem, te najavila nastavak merenja zbog nedavnog akcidenta na deponiji u Vinči.

„U prilog čistijem vazduhu ide i akcija gašenja individualnih kotlarnica u beogradskim školama“, istakla je resorna sekretarka i dodala da je sekretarijat do sada ugasio 22 kotlarnice, dok do kraja godine treba da se ugase još tri.

Sekretarijatu za zaštitu životne sredine će gašenje individualnih kotlarnica biti prioritet i u narednom periodu, a koji je i definisan Akcionim planom kvaliteta vazduha, istakla je Vilotijević i dodala da je važna i nabavka autobusa na gas i električni pogon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.