U trendu

BIRN traži od MUP-a i Tužilaštva da reaguju povodom napada na novinara Slobodana Georgieva

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) pozvala je danas nadležne institucije, prvenstveno MUP i Tužilaštvo, da hitno reaguju povodom „najnovijeg napada“ na urednika te mreže Slobodana Georgieva koji je kako se navodi, usledio „dva dana nakon što je BIRN objavio fotografije, koje ukazuju na povezanost Andreja Vučića, brata srpskog predsednika i Zvonka Veselinovića, ozloglašenog biznismena sa Kosova“.

Navodeći da je u snimku u kom su „zlonamerno montirane“ izjave Georgieva, a koji je od sinoć dostupan na društvenoj mreži Tviter, urednik te mreže označen kao „strani plaćenik“, „izdajnik“ i „saradnik albanskih i kosovskih političara“, BIRN je ocenio da se „širenjem laži i dezinformacija stvara pritisak i crta meta na sve novinare, koji žele da rade nezavisno i profesionalno, ali i da kritički izveštavaju o aktivnostima vlasti“.

„Dodatno, u snimku se koriste naslovne strane prorežimskog tabloida Informer u kojima se govori o navodnim ‘unosnim poslovima BIRN-a’ za strane donatore, koji su dokazani kao potpune neistinite u sudskom procesu. U istom klipu targetirane su i istraživačke redakcije CINS-a i KRIK-a. Tonska pozadina snimka su sirene za uzbunu korišćene tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine“, naveo je BIRN.

Iz mreže su upozorili da su posle objave tog snimka, „usledili brojni komentari, koji sadrže niz uvreda i pretnji, od kojih su neki u medjuvremenu uklonjeni“.

„Kao i nekoliko puta do sad, umesto da se javnost bavi rezultatima istraživačkih tekstova, vladavinom prava, borbom protiv korupcije i radom institucija, pažnja se usmerava na urednike i novinare, koji postaju mete napada. Ističemo da su napadi na Georgieva i BIRN mnogo puta prijavljivani nadležnima, ali da nikakve reakcije nije bilo“, stoji u saopštenju.

Navodeći da je pre 20 godina, u vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja u Vladi Srbije, ubijen Slavko Ćuruvija, a da je tom dogadjaju prethodila „medijska hajka i atmosfera straha, koju vidimo i danas“, BIRN je ocenio da „posebno zabrinjava što je ista matrica u kojoj je uradjen sporni video korišćena uoči ubistva Olivera Ivanovića, a da se u sličnom tonu trenutno vodi i javna kampanja protiv Rade Trajković“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.