U trendu

BIRODI: Borba protiv korupcije u Srbiji na istom nivou kao 2013. godine

Srbija Medjunarodni dan na borbe protiv korupcije, 9. decembar, na Skali za evaluaciju borbe protiv korupcije dočekuje sa ocenom 2 minus, saopštio je danas Biro za društvena istraživanja (Birodi) i dodao da je ocena ostala ista kao i 2013. godine kada je započeo ocenjivanje.

„Ta ocena znači da je u Srbiji Usvojen pravni okvir, a antkorupcijska zajednica je nedovoljno autonomna, borba protiv korupcije neučinkovita, antikorupcijska tela nemaju na raspolaganju adekvatne resurse (kadrove, nadležnosti, finansijska sredstva i političku podršku)“, navodi se u saopštenju.

Ocene su na skali iznijansirane u 11 nivoa od 0 do 4 i njima se meri u kojoj fazi se nalazi borba protiv korupcije na nivou grada ili države. Najviša ocena govori da je zemlja oslobodjena od korupcije.

Birodi je ocenio da se Srbija, nalažost, prvi put ove godine susreće sa slučajevima medijske i fizičke odmazde prema borcima protiv korupcije, koja nije zaobišla ni članove i saradnike Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije. 

Dodatnu zabrinutost stvara, prema oceni Birodi, reakcija izvršne vlasti, koja pokušava da dovede u pitanje integritet onih novinara i članova civilnog društva koji ukazuju na slučajeve korupcije. 

U saopštenju se navodi da međunarodni uticaj i podrška, odnosno politička volja izvršne vlasti i dalje diktiraju karakter i sadržaj borbe protiv korupcije u Srbiji, kao i da se borci protiv korupcije marginalizuju i sankcionišu, a ne sankcionišu se akteri koruptivnih radnji i oni koji ne sprovode antikoruptivne programe i zakone. 

Birodi ukazuje i na izraženu antikorupcijsku apatiju građana i nespremnosti za aktivnu podršku borbi protiv korupcije.

„Borba protiv korupcije svoju održivost gradi na ličnom integritetu boraca protiv korupcije i predstavnika antikorupcijskih tela, koja rađa fenomen personalizacije antikorupcijskih angažovaja i institucija što neretko može biti uvod u njen sputavanje i zloupotrebu, jer ne postoji dovoljan nivo integriteta antikorupcijskih aktera“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.