U trendu

Birodi pokreće koaliciju protiv korupcije u Nišu

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) u Nišu je inicirao osnivanje koalicije „Za integritet“ koja će okupiti organizacije civilnog društva, akademskih institucija, medija i pojedinaca koje se bore protiv korupcije.
BIRODI je inicirao i osnivanje prve socijalne mreže za borbu protiv korupcije u Srbiji www.integrist.net, rekao je predstavnik Biroa Zoran Gavrilović za agenciju Beta.

„Želimo da izvršimo pritisak na državu da počne da se ozbiljno bori protiv korupcije. Očito je da sada nema kapacitet, a ni želje ni volje da se bori protiv te pojave“, kazao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, koalicija „Za integritet“ najpre će povezati organizacije koje se već bore protiv korupcije, potom tela poput lokalnih antikorupcijskih foruma i ostale organizacije i pojedince.
 
„Srbija je država sa sistemskom korupcijom i mehanizmi borbe koji postoje u drugim državama gde je korupcija manja, kod nas se ne mogu primenjivati. Potrebno je da svako od nas da svoj doprinos borbi protiv korupcije“, naveo je Gavrilović.

Gavrilović je dodao da postoji namera da se koncept borbe protiv korupcije koji je razvijen u Nišu, proširi po celoj Srbiji.

„U Nišu je formirano lokalno telo od gradjana koji nisu profesionalci i nisu za taj posao dodatno plaćeni, već svoje slobodno vreme koriste za javni interes“, rekao je Gavrilović. 

Prema njegovim rečima, on-lajn mreža integrist.net omogućiće gradjanima da na najbrži način razmene informacije i dodju do rešenja za svoj problem u vezi sa bilo kakvim oblikom korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.