U trendu

Blog sudije Majića: Da li slučaj nestalog novinara govori da je tužilaštvo kidnapovano

Sudija Apelacionog suda u Beogradu i predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja Miodrag Majić upitao je na svom blogu, povodom istrage o nestanku i pronalaženju novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve, da li tužilastvo u Srbiji „uopšte postoji ili je kidnapovano“.

„Kako da znamo da, recimo, i tužilac nije otet i da, dok mi ovde razgovaramo, vezanih ruku ne čami u nekom podrumu u koji mu samo donose akta na potpis? To bi bilo prilično uznemirujuće, zar ne? Ili pak da čitava institucija javnog tužilaštva nije kidnapovana i naterana da se ponaša kao da je sve u redu?”, napisao je Majić na svom blogu, u duhovito intoniranom tekstu.

On je upitao i šta je sa nestalim institucijama, s obzirom da je na konferenciji za novinare povodom saznanja o nestanku novinara Cvetkovića, umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića, trebalo da govori ili republički javni tužilac ili barem javni tužilac koji obradjuje taj predmet. 

„U normalnoj situaciji, u uredjenom društvu, on bi nas obavestio o tome šta je Tužilaštvo preduzelo, kao i o tome šta je tim aktivnostima otkrilo, svakako pazeći da odavanjem osetljivih informacija ne naškodi istrazi. Medjutim, kao što vidimo, onaj koji jedini treba da bude ovde nije tu, a Vi, kao što čujemo raspolažete njegovim informacijama. Pritom, kao što ste verovatno primetili, ovo nije usamljen slučaj. Tužioca i inače nema, a Vi i inače raspolažete tužilačkim podacima, i sve to daje razloge za zabrinutost“, naveo je Majić u tekstu koji ima formu zamišljenog dijaloga.

Dodao je da „već izvesno vreme postoje govorkanja da je i ta institucija (tužilaštvo) nestala, i da je odavno niko nije video“.

„Možete li nam onda barem Vi konačno reći gde je? Da li da ga i dalje tražimo, ili da se pomirimo sa istinom i dignemo ruke? I da li biste, u tom slučaju u skladu sa pravilima vanparničnog postupka, morali razmisliti i o pokretanju postupka za proglašenje nestalog lica za umrlo. Znate ono, usaglašavanje pravnog i faktičkog stanja…“, naveo je sudija Majić.

Novinar Stefan Cvetković nestao je u noći izmedju 13. i 14. juna u Beloj Crkvi. Lokalna policija je potvrdila da je njegov automobil pronadjen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. 

Cvetkovića su pronašli pripadnici policije i BIA u petak, 15. juna, u širem centru Bele Crkve. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Cvetkoviću „ne fali dlaka sa glave“, ali i da nadležni organi sumnjaju u istinitost tvrdnji koje je taj novinar izneo u vezi navodne otmice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)