U trendu

„Bodi skeneri“ od 2018. godine i na „Nikoli Tesli“

Pregled putnika na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla biće brži od sledeće godine zahvaljujući „bodi skenerima“, najsavremenijoj opremi koja će doprineti i većoj bezbednosti.

Reč je o zameni metal detektora, koji se nalaze na ulazu u gejtove, takozvanim „bodi skenerima“, a direktor bezbednosti Aerodroma Nikola Tesla Vladimir Mićić objašnjava da oni funkcionišu na principu zračenja u formi talasa milimetarskog opsega.

„Milimetarski talasi putem kompjuterskog algoritma daju šta je to sumnjivo, da li neko pokušava da unese ili prenese nešto, a da nije prijavio. Bezbednost će svakako biti na jednom višem nivou“, rekao je Mićić za Tanjug.

Talasi nakon prolaska kroz telo iz jednog panela završavaju u prijemnicima na suprotnom panelu i detektuju „probleme“, a ukoliko se pojavi sumnja da nešto nije u redu, radiće se pregled samo te zone, a ne celog tela, kao što je to ranije bio slučaj sa metal detektorskim vratima, kazao je on.

Takvo rešenje, kaže, eliminiše potrebu i za detektorima za eksploziv, a pored povećanja bezbednosti ubrzaće se i pregled putnika jer neće biti potrebe za nekim dodatnim pregledima ukoliko ne postoji sumnja, dok ceo proces skeniranja traje nekoliko sekundi.

Skeneri za telo biće u funkciji od početka sledeće godine, a do tada će se raditi na obuci i sertifikaciji osoblja, kao i samog uređaja.

Do sada je obučeno 70-tak zaposlenih, kaže Mićić i dodaje da će skener za telo, pre puštanja u rad morati da dobije sertifikat Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Prema njegovim rečima, uređaji su apsolutno bezopasni po zdravlje ljudi i nema negativnih pojava.

Inače, skeneri za telo se sve više koriste na svim svetskim aerodromima, a više od 100 ih je instalirano samo u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.