U trendu

Bogosluženjem na Vračaru počinje Sabor SPC

Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), njenog najvažnijeg tela, počinje danas bogosluženjem u beogradskom hramu Svetog Save gde će patrijarh Porfirije s vladikama iz zemlje i inostranstva služiti liturgiju i „Priziv Svetog Duha“.

Radni deo zasedanja počinje u ponedeljak u kripti hrama na Vračaru. Praksa je da se zaseda iza zatvorenih vrata.

U kratkoj zvaničnoj najavi se ne pominju teme zasedanja, sem podnošenja izveštaja eparhija i crkvenih tela, ali Kosovo je redovno tema tih skupova što se očekuje i sada.

Patrijarh Porfirije poručio je u Uskršnoj poslanici, da je za Crkvu „neprihvatiljivo otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure“, što je formulacija koju koristi i vlast.

To što se u toj poslanici SPC usmerila na „takozvani rodno osetljivi jezik“ izazvavši brojna reagovanja, potisnulo je očekivanja dela javnosti da će se patrijarh konkretnije i glasnije izjasniti o Kosovu.

Crkva se direktno pominje u „francusko – nemačkom“ planu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. U tom dokumentu se kaže da će „strane formalizovati status SPC na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu s evropskim modelima“.

Neizvesnost da li će SPC reagovati i kako, trajaće najviše par sedmica koliko i zasedanje Sabora na čijem kraju se objavljuje saopštenje. Ukoliko se odmakne od uopštene formulacije i konkretno ukaže na taj plan i odredbu o SPC u njemu, to bi se tumačilo i kao poruka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Tumačilo bi se i eventualno prećutkivanje.

Doskoro bi takve neizvesnosti, moguće bilo manje, ali je epidemija korona virusa izmenila vrh Crkve. Preminuli su pripadnici starije generacije – patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, umirovljeni ali uticajni episkop Atanasije, od kojih je javnost bez čekanja mogla da dobije odgovore praktično na sva pitanja. Mada im je Kosovo često bilo polazna tačka u izjavama, imali su različito viđenje Vučićeve politike od dodele najvišeg ckvenog ordena za odbranu Kosova, do optužbe za izdaju.

Pred patrijarhom i vladikama će se izvesno naći i „makedonsko pitanje“. Na prošlom Saboru odlučeno je da se Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC) dodeli „Tomos“ o autekefalnosti čime je prevaziđen spor nastao kad se ona nekanonski izdvojila iz SPC i iz autonomnog prešla u potpuno samostalni status.

Kako je Sabor nadležan za najvažnije odluke, moguće je da će saopštiti šta je s Pravoslavnom ohridskom arhiepiskopijom (POA), ustanovljenom kao autonomnom u okviru SPC što je bio odgovor na dugogodišnje odbijanje MPC da se vrati u takav status.

Uoči zasedanja Sabora, kako se saznaje, u Beogradu je bila delegacija MPC i u Patrijašijskom dvoru razgovarala s patrijarhom Porfirijem. Zvaničnog saopštenja o sastanku nema, ali je opcija koja se od ranije pominje to da se POA integriše u MPC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.