U trendu

Bolesni od ljubavi prema antibioticima

Svaka dosadašnja najava pooštravanja režima izdavanja antibiotika, koja znači da bez lekarskog recepta ovaj lek ne može da se kupi u privatnoj apoteci, bila je propraćena nezadovoljstvom građana.

Uglavnom se navode argumenti da im insistiranje na striktnoj primeni zakona u ovom slučaju stvara niz problema.

„Pravo” da sami sebi „prepišu” ovaj lek i odrede terapijsku dozu, medicinski laici brane praktičnim razlozima: mogućnost kupovine antibiotika je prečica kojom se zaobilazi čekanje na zakazani pregled kod izabranog lekara u domu zdravlja, jedinim koji može ovaj lek prepisati na recept. Mnogi građani veruju da podjednako dobro (pa čak i bolje) od lekara znaju kada im je i koji antibiotik potreban, jer imaju godine iskustva u samolečenju ovim medikamentima.

Sa već viđenim nezadovoljstvom i argumentima, prošle nedelje je dočekana izjava ministra Zlatibora Lončara da su inspekcije Ministarstva zdravlja krenule u kontrolu apoteka i da visoke kazne čekaju apotekare koji antibiotike izdaju bez recepta.

Zbog ovakve od propisa odmetnute prakse, suočeni smo sa činjenicom da svakoga dana 37 od 1.000 stanovnika Srbije pije antibiotike. Prof. dr Vesela Radonjić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, na nedavnom stručnom skupu posvećenom ovoj temi, podsetila je da je prosek potrošnje antibiotika u evropskim zemljama 20 do 22 definisane dnevne doze na 1.000 stanovnika, pa prema tome Srbija sa pomenutih 37 definisanih doza spada među vodeće zemlje u Evropi.

(Olivera Popović ,Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar