U trendu

Boljević: Ministarstvo da ponovo počne rad na izmenama Ustava i sasluša struku

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je danas, povodom mišljenja Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije iz oblasti pravosudja, da Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu i da bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosudja, a ne da se radi na zamazivanju očiju.

„Ministarstvo pravde mora da shvati da je struka bila u pravu. Pred njima je sada veliki posao. Sada bi trebalo početi sve iznova kako bi Srbija primenila evropske standarde u oblasti pravosudja, a ne da se radi na zamazivanju očiju. Sve bi trebalo vratiti na početak – na trenutak kada je Radna grupa u kojoj su bili i profesori ustavnog prava 2014. uradila pravnu analizu. Oni su ti koji bi trebalo da rade na izmenama Ustava u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije“, rekla je Boljević.      

Boljević smatra da je mišljenje Venecijanske komisije o amandmanima na Ustav Srbije koje je predložilo Ministarstvo pravde, potvrdilo kritike celokupne pravničke struke i da je sada na Ministarstvu da ponovo napiše amandmane, u skladu sa preporukama te komisije, ali i pravnog sistema Srbije.

„Na amandmanima mora da krene da se radi iznova. To su svi govorili, cela struka – predstavnici najviših pravosudnih tela kao što su Vrhovni savet sudstva, Vrhovni kasacioni sud, ali i dobar deo advokatskih komora i profesura, poslednja ali ne manje važna. Prvi put u istoriji struka je bila jednoglasna“, navela je Boljević.

Ona je dodala i da je značajno što je Venecijanska komisija navela više do 30 sugestija, ali i primedbe i na sam proces izrade amandmana.

Kako navodi, komisija je ukazala vlastima da „ne štede napore da proces bude što transparentniji“, a imajući u vidu da je, navela je Boljević, „Ministarstvo u samom toku izrade amandmana omalovažavalo pripadnike struke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.