U trendu

Borislav Stefanović objavio svoj program, ali ne napušta DS

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović danas je svom sajtu objavio program „Dvadeset četiri tačke za Srbiju“, koji bi kako je istakao trebalo da promeni Srbiju na bolje.

Program je još pre četiri meseca prosledio vrhu DS-a, ali kako je Stefanović rekao za agenciju Beta, još se o njemu nije zvanično raspravljalo.

„Ne razmišljam o odlasku iz DS-a i nadam se da taj trenutak neće doći dokle god imam manevarskog prostora da DS promenim na bolje“, rekao je Stefanović i dodao da razume vrh DS-a koji za njegov program kaže da nije u skladu sa tradicijom stranke, ali da se ne slaže sa tim mišljenjem.

„Prihvatanje ovog programa bi omogućilo snažan programski i ideološki zaokret i mogućnost da se stranka pročisti, jer prosto nije ni za očekivati da sadašnja struktura može tako nešto da sprovede“, rekao je on.

Stefanović je kazao da je njegov program apsolutno sprovodljiv, da je na njemu radilo 20 ljudi i da se njim u „centar stavljaju čovek i njegove potrebe“.

Prema njegovim rečima, program predviđa zaustavljanje stranačkog zapošljavanja, „temeljeno pretresanje subvencija“, kao i zabranu zapošljavanja u javnom sektoru i postavljanje Poreske uprave kao nezavisne institucije koja bi mogla da kontroliše imovinu bez prijave.

U programu on se zalaže za regulaciju bankarskog sektora, tako da postoje zakonom regulisane kamatne stope i ukidanje skrivenih troškva.

Stefanović je kazao da program predviđa povećanje minimalne cene rada i poreza za bogate, ali i smanjenje poreskih dažbina za one koji nemaju vile, jahte i skupe bazene.

„Oporezivanjem verskih zajednica bi donelo ko 150 miliona evra godišnje i to je jasan pokazatelj kako bi uspeli da vratio plate i penzije koje su protivustavno smanjenje“, rekao je Stefanović.

Ulaganje u obrazovanje, privredu i zdravstvo su okosnica programa, kao i pomoć mladima. Tako se predviđa da poslodavac ne mora da plaća doprinose u periodu od tri  godine, za svakog mladog kog zaposli, kao i da mladi koji žele da se vrate na selo, da mogu da uzmu kredit koji neće morati da vrate.

Stefanović je nedavno objavio i manifest, koji je zajedno sa program dostupan na sajtu www.borkostef.com.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.