U trendu

Bradaš: Sindikati bi trebalo da prikažu stvarnu situaciju u društvu

Učesnici skupa „Ako nema pravde – nema ni mira“ upozorili su danas u Beogradu na rastući trend siromaštva u Srbiji gde i pored 120 strategija socijalne pravde, u riziku od siromaštva živi 25,5 odsto stanovništva.

Predstavnica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš pozvala je sindikate da kažu šta mogu da učine da pokažu kakva je zaista situacija u društvu koja se zvanično prikazuje kao „dobra“, uz „igranje brojkama“.

Tako ispada da tročlana porodica čija su primanja 27.748 dinara mesečno „nije nužno siromašna“, iako je minimalna potrošačka korpa 2016. godine koštala 36.000 dinara.

Predstavnik Instituta ekonomskih nauka Božo Drašković je ocenio da priča o cilju od 500 evra prosečne plate u Srbiji predstavlja zamagljivanje suštine problema, jer se to statistički dobija tako što se napravi prosek 10 ljudi koji zaradjuju 200 evra i jednog čija su primanja 3.500 evra.

Po njegovim rečima, porodica s primanjima od 200 evra mesečno je na nivou ekonomske bede, bez mogućnosti plaćanja kulture, lečenja, obrazovanja, oblačenja, stanovanja“, a za državu je to loš razvojni model, ocenio je Drašković.

Drašković je naveo da s prazne priče o tome da će tržište rešiti probleme, a upozorio je i na niz problema zbog toga, kao i na opadanje broja stanovnika, te i radne snage, zbog čega takodje plate statistički izgledaju relativno veće.

Predsednik Udruženog granskog sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković je upozorio da Srpska pravoslavna crkva, za razliku od Katoličke, ne ukazuje na siromaštvo, nezaposlenost, nemanje mogućnosti i nade.

Stojiljković je pozvao SPC, koja kako je naveo nikada ništa nije rekla na temu socijalne pravde, pravičnosti i solidarnosti, da progovori o svojoj socijalnoj doktrini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.