U trendu

Bramerc i Meron: Ne sme se negirati genocid počinjen u Srebrenici

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas u Srebrenicu da zločin u tom gradu „nije bio spontana operacija, već genocid koji je bio rezultat namernog plana smišljenog na najvišem nivou“.

„Ovo su činjenice koje smo više puta dokazali. Negiranje genocida predstavlja nepoštovanje suda i uvredu za žrtve“, poručio je Bramerc na komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima povodom obeležavanja 20. godišnjice zločina počinjenih u Srebrenici, kada je u julu 1995. godine ubijeno preko osam hiljada Bošnjaka.

Bramerc je istakao da je potrebo da se poštuju žrtve i gradi budućnost, što je moguće samo „suprotstavljanjem poricanju genocida“. 

Tužilac je podsjetio da su za masakr u Srebrenici podignute optužnic protiv 20 osoba, koje su većinom osuđene, osim Radovana Karadžića i Ratka Mladića kojima se još sudi.

Bramerc je poručio da je regionalna saradnja od ključne važnosti kako bi se uhapsili svi odgovorni za ratne zločine.

„Moramo pomoći žrtvama da ponovo izgrade svoje živote. Prihvatanje istine je prvi korak ka pomirenju“, zaključio je Bramerc.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron rekao je danas u Srebrenici da je „imao čast da pre više od deset godina bude sam predsedavajući sudija prilikom donošenja presude u žalbi u predmetu protiv Radislava Krstića”. 

Prema njegovim riječima, žalba bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, koji je osuđen je na 46 godina zavora za ratne zločine u Srebrenici, odnosila se na zločine koji su okarakterisani kao genocid.

Meron je rekao da zakon „ne sme oklevati da se zločin nazove pravim imenom i da su snage bosanskih Srba počinile genocid nad bosanskim muslimanima“.“To je zločin protiv celog čovečanstva. Težina genocida ogleda se u strogim zahtevima koji se moraju zadovoljiti prije nego se donese osuđujuća presuda“, rekao je Meron i dodao da su muškarci u Srebrenici ubijani „metodično i isključivo na osnovu identiteta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.