U trendu

Bratislava traži od Samsunga da proveri tvrdnje o iskorišćavanju srpskih radnika

Slovački ministar rada Jan Rihter razgovarao je sa rukovodstvom fabrike kompanije „Samsung“ u toj zemlji i zatražio da sa provere navodi o žalosnim uslovima za radnike iz Srbije i nelegalno zapošljavanje preko posredničkih agencija, prenosi RTS.

„Ministar je upozorio da je otkriveno nelegalno zapošljavanje državljana trećih zemalja preko posredničkih agencija za privremeni rad, pre svega državljana Srbije, što mu je potvrdio i mađarski ministar za rad na bilteralnom sastanku prošle sedmice“, saopštilo je slovačko Ministarstvo rada.

Rihter je od „Samsunga“ zatražio da fabrika proveri uslove pod kojima su zaposleni strani radnici pošto je u Slovačkoj veliku pažnju privukla reportaža srpskog novinara Dragana Krsnika iz Samsungove fabrike televizora u Galanti o uslovima pod kojima slovačka preduzeća zapošljavaju srpske gastarbajtere.

Ministar Rihter srešće se tim povodom u ponedeljak sa srpskim ministrom rada Aleksandrom Vulinom da vidi kako da se zaštite radnici iz Srbije koji su slovačkim i fabrikama u regionu neophodni jer u toj zemlji vlada nedostatak radne snage.

„Važno je da stranci u Slovačkoj rade legalno i da se poštuje Zakon o radu. Svestan sam da nismo u stanju u nekim profesijama da zadovoljimo potrebe preduzeća. Ako biro rada nije u stanju da ponudi tražene profesije davaćemo saglasnost za dolazak radne snage iz trećih zemalja. Ali nikada paušalno“, rekao je Rihter, prenosi slovačka agencija TASR.

Nakon što su slovački mediji počeli da prozivaju vladu slovačkog premijera Roberta Fica kako to da dopušta ropski rad gastarbajtera sa Balkana, pre svega Srba, ministar Rihter je naredio prošle sedmice takođe inspekciju u posredničkoj agenciji Largo u Galanti preko koje je u „Samsung“ došao i prerušen u radnika novinar srpskog magazina Nedeljnik.

Da slovačka javnost sazna kako ropski eksploatišu srpske radnike nadnacionalne kompanije i slovačka preduzeća a takođe da žigoše ksenofobiju Slovaka koji se sada plaše „srpskog instalatera“ isto kao što se stara Evropa u vreme proširenja plašila poljskog ili slovačkog, zaslužan je u velikoj meri slovački nezavisni dnevnik DenjikN.

Isto kako je odlučno kritikovao histeriju Slovaka protiv muslimanskih izbeglica kojih nema, DenjikN upozorio je zimus u istraživanju i reportažama iz Galante i Gapčikova da Slovacima sada smetraju srpski i balkanski radnici iako su beli i hrišćani.

Paradoksalno, mediji u Srbiji ove sedmice prenoseći pisanje austrijske štampe pogrešno su kritikovali upravo taj slovački dnevnik za nepostojeću kamanju protiv izbeglica i muslimana.

DenjikN koji se raspitivao kod slovačkih vlasti šta su spremne da učine da pomognu Srbima prevarenim od strane posredničkih agencija dobio je odgovor da Slovačka nije zainteresovana da se generalno liberalizuje zapošljavanje državljana Srbije zato što državi nije u interesu da u zemlju masovno dolazi jeftina radna snaga koja bi zaustavila pritisak na povećanje zarada, ali da su vlasti spremne da daju prema potrebi dozvole kada postoji potreba.

Slovački ministar Rihter razgovarao je o problemu posredničkih agencija koje zarađuju dovodeći gastarbajtere sa Balkana bez validnih ugovora, kršeći često zakone i minimalne uslove rada i sa češkom ministarkom rada i socijalnih pitanja Mihaelom Marksovom.

I Češka je suočena sa istim problemom, kada čak 2.000 posredničkih agencija, dok ih u Nemačkoj ima svega 20, ostvaruju velike profite u biznisu sa bedom, dovodeći radnike iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, samo sa ugovorom sa agencijom ne i sa fabrikom, bez zdravstvenog osiguranja a odbijaju im od plate visoke sume za smeštaj u neadekvatnim uslovima.

Češka vlada, suočena sa istim zazorom svojih građana od stranih radnika u mestima gde ih ima više, veruje da bi pored pojačanih patrola policije pomoglo to da preduzeća i posredničke agencije pruže gastarbajterima normalne uslove rada i normalnu zaradu, tako da mogu da dovedu i porodice.

Slovačkoj trenutno nedostaje oko 14.000 radnika, Češka preduzeća žale se da će ostati bez već ugovorenih izazovnih poslova ako vlada premijera Bohuslava Sobotke ne pomogne da u zemlju dođe oko 140.000 stranih radnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.