U trendu

Bregu: Gradjani Zapadnog Balkana veruju u civilno društvo više nego vlastima

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Tirani da gradjani Zapadnog Balkana veruju u civilno društvo kao najfunkcionalnije telo koje može pozvati vlasti na odgovornost, saopštio je RCC.

„Gradjani Zapadnog Balkana smatraju da je civilno društvo najfunkcionalnije telo koje može pozvati vlasti na odgovornost, jer svaki drugi gradjanin veruje da civilno društvo može imati presudnu ulogu u delovanju vlasti, bolje nego mediji ili parlamenti“, rekla je Majlinda Bregu na Sedmom forumu civilnog društva Zapadnog Balkana.
Prema njenim rečima, na osnovu rezultata novog izdanja Balkanskog barometra, stepen poverenja gradjana u vlasti i politiku generalno na Zapadnom Balkanu je alarmantan, s obzirom da 60 odsto gradjana ne veruje ni vladama ni parlamentima ni pravosudnim sistemima.

„S obzirom da se gradjani uzdaju u organizacije civilnog društva i očekuju da one vrše pritisak na vlasti i imaju kritički pristup, te organizacije treba da se usredsrede na četiri glavna elementa. To su vladavina prava, jačanje institucija, primena kulture gradjanskog pritiska i izbegavanje da postanu taoci vladinih sredstava kojima se u stvari kupuje ključni prostor za delovanje“, rekla je ona.

Bregu je pozvala organizacije civilnog društva da sa RCC i regionom rade na pripremi nove strategije Jugoistočne Evrope do 2030. godine.

Na dvodnevnom forumu koji je danas počeo u Tirani, će biti reči o brojnim zahtevnim temama kao što su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne saradnje, stanje socijalnog dijaloga, kao i obezbedjivanje prostora za delovanje civilnog društva u regionu.

Na Forumu učestvuje 150 predstavnika civilnog društva iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i predstavnici evropskih institucija, medjunarodnih organizacija
i vlasti iz regiona.

(Beta)

Napišite komentar