U trendu

Brnabić: Nestali i njihove porodice ne smeju da budu taoci politike

Centralni skup povodom Medjunarodnog dana nestalih 30. avgusta, održan je danas u Skupštini grada Beograda, a premijerka Ana Brnabić obećala je veću podršku i pomoć porodicama i institucijama koje rade na rasvetljavanju sudbina nestalih.

Brnabić je obećala vladinoj Komisiji za nestale i drugim nadležnim organima da će im država pružiti bolje uslove rada i povećati kapacitete, kao i da će uspostaviti bolju saradnju sa drugim državama „koliko je to u njenoj moći“.

„Rešavanje pitanja nestalih nije samo obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama, to je obaveza od prvorazrednog značaja kako bi ostvarili moralno pravo da u budućnosti prebrojavamo uspehe, a ne žrtve i zla“, kazala je Brnabić.

Ona je navela da nestali i njihove porodice ne smeju da budu taoci politike država i da sve države treba zajedno i aktivno da učestvuju u rešavanju problema.

„Potraga za nestalima je crveno, civilizacijsko pitanje i ne sme da se zloupotrebi u dnevno-političkoj komunikaciji“, poručila je Brnabić i dodala da je vreme za novi početak u kome će nove generacije da odrastaju bez opterećenja prošlosti.

Prema zvaničnim podacima, 27 godina nakon prvih sukoba u bivšoj Jugoslaviji i dalje se traga za 10.281 ljudi.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da je to „prevelik broj“ imajući u vidu protok vremena i da bi situacija bila značajno bolja da sve države i medjunarodne organizacije, kao i Srbija, otvore arhive.

Prema njegovim rečima, tada će se više znati o počinjenim zločinima i mestima gde su žrtve sahranjivane, koja bi mogla da se istraže.

„Arhivi su zatvoreni jer se štite oni koji su počinili zločine, a neki od njih sada zauzimaju visoke položaje. Srbija je u svemu tome platila najvišu cenu“, ocenio je Odalović.

Dodao je i da se u mrtvačnicama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu i dalje čuva oko 4.000 tela koja nisu identifikovana.

„Mi smo nedavno pronašli bunker u Djakovici sa telima, a pripadnici KFOR-a su još 19. jula 1999. godine znali za bunker i sve slikali. Mi smo čekali 19 godina da on bude otvoren i to na osnovu naših informacija“, naveo je Odalović.

Predsednik krovne organizacije – Koordinacije udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora biše Jugoslavije Duško Čelić ocenio je da trenutno uprkos deklarativnoj podršci država, već druže vreme nema pomaka u rešavanju pitanja nestalih.

On je kazao da u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zločinci „izmiču ruci pravde“, da vlada „zavera ćutanja“, a da se na Kosovu pitanje nestalih nalazi u senci pregovora Beograda i Prištine. Kritikovao je i Srbiju jer „nije dovoljno internacionalizovala pitanje nestalih, ali i zbog oslobadjajuće presude Gnjilanskoj grupi.

„Stiče se utisak da je i pitanje formiranja Suda za ratne zločine OVK u funkciji političkih pregovora, umesto da je njegova svrha istina i pravda“, kazao je Čelić.

On je upitao šta je smo kao pojedinci i društvo uradili da ne dodje do „zatrpavanja istine“, da li deca uče o tome u školama, da li je pružena „bar solidarna satisfakcija porodicama žrtava“ i ocenio da će prisustvo premijerke shvatiti kao „simboličnu podršku“ na osnovu koje će se uspostaviti dijalog i sistematski rad kako bi se žrtve identifikovale, a zločinci procesuirali.

Posle skupa u gradskoj skupštini, koji je počeo minutom ćutanja, članovi porodica nastalih otišli su u park Tašmajdan gde su položili vence i crvene ruže na spomenik Koordinacije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike