U trendu

Broj obolelih od gripa u opadanju

Broj obolelih od gripa u Srbiji je u opadanju, a od početka sezone prijavljeno je 23 smrtna slučaja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije.

U toku prošle nedelje, Institutu za javno zdravlje prijavljeno je 6.011 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je u odnosu na nedelju ranije 1,3 puta manje.

Prijavljene su epidemije gripa na teritoriji Zlatiborskog, Pomoravskog, Pirotskog, Jablaničkog, Nišavskog i Topličkog okruga, a epidemija je ođavljena na teritoriji Mačvanskog, Moravičkog, Braničevskog i Kolubarskog okruga i Grada Beograda.

Zabeležen je nizak intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji.

Najviše obolelih i dalje je registrovano u uzrastu do četiri godine, a potom u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina.

Od početka sezone Institutu Dr Milan Jovanović Batut prijavljeno je 138.883 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja veći broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone.

Do sad su potvrđena 2 tipa virusa influence: A(H3) i influenca tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteta, preporučuju se opšte mere prevencije- izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama.

Takođe, treba posvetiti pažnju higijeni disajnih puteva- pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, često provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostora u kom se radi.

Iz Batuta navode da posebnu pažnju treba obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima i da u posetu treba „ići „samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbegavati blizak kontakt“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar