U trendu

Broj vakcinisanih u Vojvodini veći nego u centralnoj Srbiji

Broj dece koja su vakcinisana u Srbiji u 2016. godini veći je u Vojvodini nego u centralnoj Srbiji, a najmanji broj vakcinisanih je u velikim gradovima, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, rečeno je danas u Beogradu povodom obeležavanja Nedelje imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije.

Šefica odseka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za imunizaciju Goranka Lončarević rekla je na konferneciji za novinare da je u niškoj regiji najniži obuhvat vakcinom MMR – 51 odsto, a da je u Beogradu samo 65 odsto dece vakcinisano tom vakcinom koja je prevencija za male boginje, rubele i zauške.

Goranka Lončarević je kazala da su u 2016. godini na teritoriji Srbije postignuti rezultati od 95 odstovakcinisanih za prvu godinu života, ali da u drugoj, sedmoj, 12 i 14 godini nisu postignuti željeni ciljevi.

Ona je istakla da je broj neželjenih reakcija upola manji od 2015. godine kada je u upotrebi petovalentna kombinovana vakcina.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao je da u Srbiji nema dovoljno zdravstvene kulture i da bi možba bilo najbolje da se uvedu novčane kazne da ljudi shvate da je imunizacija obavezna i neophodna.

Zakon o obaveznoj vakcinaciji je dobar jer je pravo deteta na vakcinaciju stavio iznad prava roditelja da donosi odluku o tome“, rekao je Vicko.

On je najavio donošenje novog pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, kojim će biti donet program obavezne i preporučene imunizacije stanovništva u Srbiji.

„Ako je antivakcinijski lobi usmeren na to da je problem u stranim vakcinama i da bi naše bile prihvatljive, onda će ministarstvo podržati Torlak da napravi minimalan broj svojih vakcina“, rekao je Vicko.

Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustai rekla je da je imunizacija tokom poslednjih 60 godina spasila više života dece nego druge medicinske intervencije.

„Izmedju 2010. i 2015. sprečeno je 10 miliona smrti, a u periodu izmedju 2000. i 2014. vakcinacijom protiv malih boginja sprečeno je 17, 14 miliona smrtni, što je dokaz da je vakcina protiv malih boginja jedan od najboljih zdravstvenih intervencija“, istakla je Žofija Pustai.

Ona je kazala da je cilj Srbije bio da do 2015. iskoreni male boginje, ali da se broj obolelih od te bolesti duplo povećao u Srbiji i Evropi.

„Tokom 2017. godine broj ponovo raste, a to je zato što opada poverenja javnosti u vakcinaciju i to predstavlja pretnju koju ne smemo dozvoliti“, rekla je Žofija Pustai.

Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije obeležava od 24. do 30. aprila pod sloganom „Vakcine štite“.

Cilj akcije je povećanje broja vakcinisanih i jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar