U trendu

„Brutalna provokacija, banda podržana od zapadnih sila hapsila, tukla…“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je Priština preduzela danas brutalni čin bezumlja i najteži kriminalni akt hapšenjem Marka Đurića, očigledno uz podršku pojedinih zemalja.

Vučić je u obraćanju posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da će svi koji su učestvovali u otmici Đurića, uključujući i dva lica srpske nacionalnosti u uniformama, odgovarati pred srpskim pravosuđem.

„Učinjeno je više teških krivičnih dela“, rekao je Vučić.

Marko Đurić, istakao je predsednik, nije ilegalno otišao na Kosovo i Metohiju, kako lažno navodi Priština, da je obaveštenje o tome poslao 75 sati pre poslaska za KiM, iako, prema sporazumu, to treba da uradi na 24 sata pre posete.

„Teroristi u uniformama specijalnih jedinica upali u Mitrovicu da pokažu da mogu da zauzmu sever Kosova, uz direktnu podršku EULEX-a“, rekao je Vučić.

To je isti onaj EULEX, dodao je, koji nije zainteresovan da se umeša u istragu Iva, da odgovoriu zašto je uhapšen Milorad Zajić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je upravo razgovarao s Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KIM, kojeg su danas uhapsili i sproveli u Prišinu predstavnici Kosovske policije.

On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost obavestio javnost i prisutne novinare da će Đurić biti primljen u neku od srpskih zdravstevnih ustanova, jer ga je direktor Kancelarije obavestio da ima „nekih problema zdravstvenih“.

„Ne moramo da plačemo i kukamo sada“, dodao je VUčić, porucivši da ćemo to prepustiti nekom drugom, a zatim je objasnio precizno proceduru koja se primenjuje prilikom odlaska naših zvaničnika na Kosovo i Metohiju, napomenuvši najpre da je Đurić čak tri puta privremenim vlastima na KiM najavio svoju posetu.

Vučić: Obaveštenje poslato čak 75 sati ranije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio večeras da je za posetu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića Kosovu obaveštenje poslato u skladu sa procedurom i to čak 75 sati ranije, iako je poterbno samo 24 sata.

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je interesantno da su svi mediji i u centralnoj Srbiji i na KiM i svetski mediji objavljivali kako Đurić nije pušten na KiM i da je uhapšen zato što nije poštovao prodedure koje su dogovorene sporazumom potpisanim u oktobru 2016.

Vučić je rekao da je još 23. marta u 9 sati 44 minuta pre podne poslato obaveštenje, jer nije ni potrebna dozvola, već obaveštenje, o poseti od Kancelarije za KiM, što je 75 sati pre posete.

„To je urađeno, kao i uvek, u skladu sa procedurom“.

Vučić je kazao da su nadležni organi na KiM dobili obaveštenje da će Đurć i još dve osobe iz Kancelarije za KiM i njihov vozač doći na KiM.

„Ovde se ne traže dozvole, već da ih obaveštavamo. Ako ja idem, potrebna su 72 sata unapred za obaveštenje, a za Đurića 24 sata, pošto spada u treću kategoriju prema sporazumu“, naglasio je Vučić.

U prvoj kategoriji su, kako je objasnio, predsednik Srbije, premijer, predsednik skupštine, ministar spoljnih poslova, unutrašnjih i odbrane.

Vučić je istakao da je hapšenje Đurića brutalna provokacija i čin bezumnja, odnosno najteži kriminalni akt, koji su prištinske vlasti očigledno podržane od pojedinih zemalja sprovele na KiM.

Vučić: Banda podržana od zapadnih sila hapsila, tukla…

Svi koji su učestvovali u otmici Marka Đurića odgovaraće pred srpskim pravosudnim organima, a među njima su i dva lica srpske nacionalnosti, porucio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

On je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost poručio i sledeće:

„Tu je počinjeno vise teskih dela i ocekujem od tuzilaštva za organizovani kriminal da preduzme sve sto treba“.

Kako je rekao, ceo dan smo slušali iz EU da se obe strane pozivaju na uzdržanost, a ja pitam večeras građane Srbije – a, sta smo to mi uradili i jesmo li mi ponižavali ili su oni tukli naše novinare i čoveka koji je glavni pregovarač u briselskom dijalogu?

Vučić je rekao da je suština onog što se danas dogodilo da su teroristi obučeni u policijske uniforme upali na miran skup srpskih građana u okviru unutrašnjeg dijaloga o kosovskom problemu, i pokušali da pokažu da su u stanju da zauzmu sever srpske pokrajine.

„Uz direktnu podršku Euleksa“, napomenuo je, jer su vozila specijalnih snaga bila u pratnji vozila Ezleksa.

„Istog onog Euleksa kojem ne pada na pamet da istraži kako je ubijen Oliver Ivanović ili zasto je uhapsen Milorad Zajić“, rekao je Vučić.

To je, kako kaže, pitao i ljude u EU, ali nije dobio odgovor, jer, primetio je, njima je bilo važnije da „pomognu Albancima da uteraju strah u kosti Srbima na severu i kako će da zauzmu sever srpske pokrajine“.

Dok su, dodao je, nama istovremeno govorili da ostanemo mirni…: „nemojte da saljete vojsku i policiju“, a u međvremenu preduzimaju akciju u kojoj „ta teroristička banda upada u severnu Mitrovicu, bacaju sok bombe, počinju da tuku koga stignu…“

„Dakle, ta banda je upala i ti teroristi su uhapsili Đurića. Zašto? Jer im je tri puta u skladu sa sporazumom pisao pismo“, rekao je Vucić.

Dodao je da će narednih dana pokazati javnosti sve snimke terora, navodeći da se „ta banda terorista nakon svega slikala, mnogo su jaki, s dugim cevima na goloruki narod“.

Onda su ga još izveli u centar Pristine da ga ponize do kraja, a ponizili su, kaže, samo sebe „i to ne znaju“.

„Njih 50 bednih terorista vuklo ga je preko ulica dok su drugi zviždali“, naveo je Vučić, i poručio:

„Mi preko toga nećemo preći“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.