U trendu

Brzo primeniti zakon o informisanju

Evropska komisija smatra da je od suštinske važnosti da se zakon o javnom informisanju i medijska strategija u Srbiji sprovedu „kako valja i brzo da bi se obezbedilo što je lakše moguće povlačenje države iz vlasništva u medijima i pošten, transparentan i stalan proces privatizacije“.

To je agenciji Beta rekla portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič koja je prenela i stav Komisije u Briselu da će „odlaganje primene zakona o javnom informisanju neminovno dovesti do odlaganja primene medijske strategije“ u Srbiji.

Portparolka komesara za proširivanje Johanesa Hana i visoke predstavnice Federike Mogerini dodala je da razvoj s medijskim zakonom i strategijom „pomno prate Evropska komisija i Delegacija EU (u Beogradu) i to će se odraziti na Izveštaj o napretku za 2015-u godinu“ koji za oktobar sprema Komisija.

Kocijančič je te stavove EK prenela na molbu Bete da kaže kako Komisija EU gleda na odluku vlade u Beogradu da proces privatizacije državnih medija odloži za četiri meseca, mada se obavezala da to učini do 30. juna.

Izvršno telo EU je predočilo da je „sloboda izražavanja i medija temeljno pravo o kojem se ne može pregovarati i ključni uslov za napredak naših partnera na putu ka Evropskoj uniji, uključujući Srbiju“.

Evropska komisija naglašava, kako je navela Kocijančič, da je „sloboda izražavanja i medija pitanja u okviru poglavlja 23 o pravosudju i temeljnim pravima i poglavlja 10 o informacionom društvu i medijima“.

„Jedna od ključnih preporuka u skriningu poglavlja 23 jeste: Preispitivanje i dopuna zakonskog i institucionalnog okvira za zaštitu slobode medija primenom Medijske strategije s ciljem da se na pravi način reguliše državno finansiranje i okonča nadzor države nad medijima“, stavila je do znanja Evropska komisija, kako je prenela portparolka Hana i Mogerini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.