U trendu

Carina: Očekuju se gužve na prelazima zbog praznika, ali ne i kolaps saobraćaja

Uprava carina Srbije je danas saopštila da očekuje povećani broj putnika na putevima i granicama jer ove godine istog dana Uskrs praznuju i pravoslavci i katolici.

„Uprkos tome što su tokom vikenda suspendovane pojačane kontrole na granicama Šengena, gužve neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti i naši, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu“, navodi se u saopštenju.Uprava carina, medjutim, ističe da ipak ne očekuje ,kolaps saobraćaja na prelazima jer će carinska služba pojačati smene na svim prelazima i zbog toga što u vreme uskršnjih praznika neće biti sistematskih provera koje su prvobitno najavljivane.

Vozačima se savetuje da se pre puta informišu o opterećenju graničnih prelaza preko kojih žele da putuju i da, po potrebi, koriste alternativne prelaze.

„Zbog toga što naši gradjani koji žive i rade u inostranstvu, za praznike obično donose poklone rodbini i prijateljima u zemlji, podsećamo da državljani Srbije imaju povlasticu za unos robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti. Sa sobom možete nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina“, dodaje se u saopštenju.

Putnicima se ukazuje da moraju da na prelazu prijave ukoliko nose više od 10.000 evra, u bilo kojoj valuti, jer u suprotnom rizikuju da im novac bude privremeno oduzet, i da protiv njih bude pokrenut prekršajni postupak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.