U trendu

Carinska unija – velika stvar za privrednike u regionu

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež podržava ideju o formiranju carinske unije u regionu i ističe da bi to bila velika stvar za privednike.

Privrednici, takođe, pozdravljaju inicijativu i kažu da bi formiranje carinske unije pojednostavilo njihovo poslovanje.

„Ovo je naravno za nas i privredu velika stvar. To je nešto na čemu razgovaramo u protekle dve godine i u okviru Komorskog investicionog foruma“, rekao je Čadež.

On je istakao da privrednici razgovaraju o takvoj potrebi i da je jako dobro kada vide da političari preuzimaju inicijativu, prepoznaju šta je važno za razvoj i to zaista pokušaju da sprovedu.

„To jeste njihova uloga, uloga predsednika vlada, da prepoznaju ono šta ćemo i kako živeti u narednih pet godina, kako će nam ekonomija i konkurentnost izgledat, da li ćemo biti spremni da u ekonomiji koja se već iz meseca u mesec, a ne iz godine u godinu menja, uspevati da odgovorimo na te izazove“, naglasio je predsednik PKS.

Predsednik kompanije ITM Toplica Spasojević je rekao da bi voleo da se upozna sa detaljima Vučićeve ideje i kako bi ta unija funkcionisala.

„Svakako, kada bi ušli u jednu takvu uniju, svako smanjenje administracije i pojednostavljenje bi bilo na korist privrednicima, kao i stranim investitorima“, naglasio je Spasojević.

On je podsetio da Srbija već ima saradnju sa zemljama regiona u okviru CEFTA sporazuma u tom smislu, ali da bi moglo da se uradi nešto slično kao što su uradile EU i Rusija sa carinskom unijom.

Spasojević je naglasio da bi smo formiranjem unije bili mnogo vidljiviji, dok sada ne možemo da konkurišemo da postanemo „regionalni hab“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.