U trendu

Carinski prelazi spremni za pojačan saobraćaj za vikend

BEOGRAD – S obzirom na smenu turista na početku meseca, očekuje se pojačan priliv vozila na graničnim prelazima koji su, kako kažu iz Uprave carine, potpuno spremni za udarni talas putnika.

Dan pred prvi avgustovski vikend protiče bez većih gužvi, a pojačan intenzitet saobraćaja očekuje se tokom popodneva i noći, koje mnogi biraju za putovanje.

Carinska služba Srbije radi punim kapacitetom, otvorene su sve raspoložive saobraćajne trake na prelazima i angažovan je dodatni broj službenika kako bi se putnici što manje zadržavali.

Ipak, napominju da ima situacija koje ne zavise od tempa kojim rade službenici pograničnih službi, već od dinamike rada organa susednih administracija na šta se ne može uticati.

Prema informacijama Uprave carine, na graničnom prelazu Batrovci već je počeo pojačani priliv putnika, pa se na ulazu čeka oko dva, a na izlazu oko sat vremena, dok je u teretnom saobraćaju situacija redovna i zadržavanja nema.

Na ulazu za putnička vozila trenutno radi sedam traka, a na izlazu četiri.
Situacija je slična i na prelazu Šid, jer hrvatska saobraćajna policija preusmerava vozila na taj prelaz, u želji da smanje pritisak na granični prelaz Batrovci.

Trenutno zadržavanje za kamione na tom prelazu traje oko 30 minuta, dok automobili na ulazu u zemlju čekaju oko dva sata.

Kako je saopšteno, dobra vest za sve koji napuštaju Srbiju je da na izlazu nema zadržavanja ni za teretna ni za putnička vozila.
U Upravi carina savetuju svima koji planiraju putovanje tokom predstojećih vikenda da se prethodno informišu o stanju na graničnim prelazima i po potrebi izaberu neki od manjih prelaza u blizini onih najfrekventnijih i najopterećenijih.

Što se tiče najvećeg prelaza na severu zemlje – Horgoša, zadržavanje na ulazu traje oko sat i po vremena, dok na izlazu sa naše strane nema gužve i čeka se svega oko pola sata.

Međutim, situacija je nešto drugačija u međuzoni između Srbije i Mađarske, gde putnici koji se u njoj nađu čekaju oko sat vremena kako bi nastavili putovanje.
Na prelazu Gradina ka Bugarskoj otvoreno je svih 12 saobraćajnih traka, a kako navode već sada su sve opterećene saobraćajem, te je čekanje oko sat i po.

Očekuje se da će preko tog prelaza, kao si prošle godine, proći oko 150.000 putnika.

Kada je reč o putu ka Crnoj Gori, na graničnom prelazu Gostun trenutno nema zadržavanja, ali se situacija zbog radova na ovom putnom pravcu i zatvaranja pojedinih deonica, menja iz časa u čas.

Na tom prelazu se, takođe, očekuje pojačan saobraćaj, a putnicima se savetuje da, ukoliko mogu, koriste manje opterećene granične prelaze – Špiljane ili Jabuku.
Granični prelaz Preševo na granici sa Makedonijom je kao najveći prelaz na putu ka Grčkoj trenutno opterećeniji na ulazu, nego na izlazu iz zemlje.

Putnici koji se vraćaju sa letovanja čekaju oko sat vremena na ulazu, jer je međuzona između Makedonije i Srbije potpuno popunjena, a nešto bolja situacija čeka one koji tek idu na more, jer je zadržavanje oko 30 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar