U trendu

Čeka se dopis iz Rusije o obustavi izvoza breskvi

BEOGRAD – Izvoz srpskih breskvi ka ruskom trižištu, zbog pojave gljivica, još nije obustavljen i naše pošiljke mogu da idu ka Rusiji, kaže direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević, navodeći da zvaničan dopis od ruskih kolega o obustavi izvoza tog voća očekuju danas.

„Tokom razgovora sa ruskim kolegama, koje smo imali prošle nedelje, 15. avgust se spominje kao datum od kada će početi da važi privremena zabrana za izvoz breskvi“, izjavio je Milosavljević za Tanjug.

On ističe da to neće Srbiju ugroziti ekonomski, jer je sezona breskvi i nektarina pri kraju, uz očekivanja da će privremena zabrana trajati nekoliko dana.

Nedavno su se na jednom kontigentu breskvi i nektarina iz Srbije za rusko tržište pojavile gljivice monolinije, a Milosavljević ističe da se takve situacije dešavaju i nastaju zbog promene temperature tokom transporta, skladištenja i uslova posle prijema robe u magacinima.

„Takve situacije se dešavaju posebno u godinama kakva je 2018. sa puno kišnih dana, naročito u julu, u periodu sazrevanja i branja plodova gde se hemijske mere borbe nisu mogle sporvesti na adekvatan način“, objasnio je Milosavljević.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije danas je izjavio da voće iz Srbije za Rusiju prolazi šest kontrola, a Milosavljević je objasnio da te kontrole počinju kod proizvođača, nastavljaju kod skladištara i izvoznika, zatim onih koji pregledaju pošiljku, da bi se dobila dokumenta koja prate pošiljku.

„Kontrole su rigorozne. Nama nije prvi put da radimo te kontrole, mi smo dosta dobro pozicionirani kada govorimo o izvozu u Rusiju, imamo i ozbiljne količine kojima raspolažemo i koje plasiramo ka Rusiji, i stalo nam je da tu poziciju zadržimo“, rekao je Milosavljević.

Upitan ko je odgovoran za loš kvalitet voća koje je poslato u Rusiju, Milosavljević odgovara da su odgovorni svi pomalo, proizvođači koji nisu uklanjali zaražene plodove iz svog voćnjaka, skladištari koji nisu odradili dezinfekciju na pravi način i prevoznici koji se nisu uvek pridržavali temperaturnog režima.

Milosavljević kaže da su tokom prošlonedeljnih razgovora sa ruskim kolegama predložili čitav set mera koje će Srbija preduzeti, a koje podrazumevaju uklanjanje svih zaraženih plodova, dezinfekciju svih objekata i prevoznih sredstava, temperaturni režim koji mora da bude sproveden do kraja.

„To su mere koje se u ovom trenutku na terenu sprovode i nadam se da će ćemo uskoro da promenimo odluku ruskih kolega da ukinu najavljenu privremenu zabranu“, istakao je Milosavljević.

Takođe, navodi Milosavljević, inspekcija ispituje izvozne objekte, naročito one koje je ruska strana navela, ali, kaže, inspekcija obilazi i sve hladnjače koje izvoze breskve i nektarine.

„Pokušavamo da celu tu priču proširimo i na proizvodne objekte, na kojima se još uvek nalaze breskve koje su u fazi branja, da pogledamo koliko su oni bezbedni i čisti, kako bismo poslali bezbedan proizvod na bilo koje tržište“, zaključio je Milosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar