U trendu

Centar ABHO iz Kruševca središte medjunarodnih vojnih aktivnosti Srbije

Posle odluke o prekidu svih uvežbavanja Vojske Srbije sa stranim partnerima nakon početka rata u Ukrajini, najveći broj medjunarodnih aktivnosti odvija se u Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) VS u Kruševcu, a medju poslednjima su se tu obučavali vojnici iz Madjarske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, tokom juna je 28 pripadnika madjarske vojske pohadjalo obuku sa realnim toksičnim materijama.

To je druga aktivnost internacionalnog karaktera u ovom Centru posle odluke Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije od 25. februara da se prekinu sve vežbovne i planske aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i MUP-a sa stranim zemljama, zbog početka rata u Ukrajini.

„Odlukom, očigledno, nisu obuhvaćene programi obuke koji nemaju direktno borbeni karakter, jer je vest da se obuka održava objavljena 13. juna na sajtu VS. Obuku u trajanju od pet dana pohadjali su oficiri, podoficiri i vojnici iz 93. bataljona ABHO Madjarske, koji su na poligonu Ravnjak kod Kruševca uvežbavali bezbedno korišćenje opreme za detekciju toksičnih supstanici i bezbedan rad sa tim veoma opasnim materijama“, navodi se.

U poslednje tri godine u Centru ABHO u Kruševcu obuku je pohadjalo više od 150 ljudi iz 16 stranih armija, uz više desetina učesnika i predavača iz Vojske Srbije i brojnih srpskih civilnih institucija.

Najbrojniji su bili pripadnici vojske Madjarske, Italije i Španije, a obuke i kurseve pohadjali su i vojnici, podoficiri i oficiri iz Austrije, Alžira, BiH, Egipta, Severne Makedonije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belorusije, Grčke, Slovenije, Crne Gore, SAD i sa Kipra. Obuku su držali oficiri i podoficiri Centra ABHO Vojske Srbije, koji je deo Komande za obuku.

Od odluke o prekidu aktivnosti zbog početka rata u Ukrajini, u Kruševcu održana još jedna aktivnost – Medjunarodni kurs biološkog oružja i toksikologije gde su uz Vojsku Srbije učestvovali pripadnici još osam stranih armija.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Alžira, BiH, Egipta, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Srbije produbili su svoja znanja o biološkom oružju i toksikologiji i osposobili se za detekciju, identifikaciju i sprovodjenje mera zaštite od ove vrste oružja, navodi se u saopštenju Vojske Srbije od 18. marta.

I pre početka rata u Ukrajini, kada je Vojska Srbije imala razvijenu medjunarodnu saradnju, Centar ABHO u Kruševcu često je bio domaćin obuka i kurseva gde su srpski stručnjaci iz vojnog i civilnog sektora obučavali pripadnike stranih oružanih snaga.

Portal podseća da je Vojska Srbije jedina u svetu izvela čišćenje terena posle dejstva osiromašenim uranijumom, nakon NATO bombardovanja 1999. godine i ta iskustva pretočila u pravilnike za izvodjenje obuke u Centru ABHO.

Centar ABHO u Kruševcu zvanično postoji od 1946. godine kada je u tadašnjoj Jugoslovenskoj armiji organizovan prvi protivhemijski kurs. Prva regularna jedinica protivhemijske zaštite osnovana je 28. septembra 1932. godine kada je u Kruševcu počelo formiranje Barutanskog bataljona, u okviru Zavoda „Obilićevo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar