U trendu

Centar za promociju nauke organizuje virtuelni Dečji naučni kamp

Centar za promociju nauke od danas do 7. avgusta organizuje virtuelni Dečji naučni kamp „Nauka u komšiluku“, a pored dece iz Srbije učestuvuju i deca iz nekoliko zemalja.

Program je predvidjen prvenstveno za decu osnovnoškolskog uzrasta, od završenog prvog do završenog osmog razreda, ali je otvoren i za zainteresovane istraživače do 18 godina.

Virtuelni format, osmišljen u uslovima pandemije, omogućio je da prvi put broj učesnika nije ograničen – na adresu Centra za promociju nauke pristiglo je 377 prijava dece od šest do 18 godina iz svih krajeva Srbije, ali i Banjaluke, Prijedora, Podgorice, Berana, Vašingtona, Beča, sa Malte.

Uslov za učešće na kampu je ljubav prema nauci i istraživanju, a od tehničkih uslova neophodan je uredjaj sa pristupom internetu, kao i društvenim mrežama i platformama koje se koriste tokom kampa (Viber, Instagram, Zoom).

Zadaci su podeljeni u četiri tematske celine: Nebo iznad komšiluka, Ptice mog komšiluka, Biljke u mom komšiluku i Istorijat mog komšiluka.

Svaki od pet dana kampa počinje jutarnjim virtuelnim okupljanjem tokom kojeg učesnici razgovaraju sa stručnjacima o temi dana i zadacima, a potom dobijaju istraživački trag do zadatka, koji će voditi do iznenadjenja, tj. novog otkrića o neposrednom okruženju u kom žive.

Svaki dan ovi istraživački zadaci upućuju decu u potragu za novim znanjima, u sopstvenom stanu, na terasi ili u najbližem parkiću, a tokom potrage učesnici sve vreme komuniciraju putem grupnog četa, razmenjuju ideje, traže odgovore na pitanja, dele snimke, fotografije i audio-zapise prikupljenih podataka.

Učesnici kampa proučavaće teme iz oblasti astronomije, analizirati dnevno i noćno nebo, zatim preći na biologiju i posmatranje ptice iz komšiluka i pravljenje pojilica za njih, a istraživaće i biljni svet koji raste u komšiluku, a sve vreme na ovaj način, oni će otkrivati i beležiti istoriju svog komšiluka pravim naučnim metodama.

Popodne poslednjeg dana kampa rezervisano je za program uživo na Instagramu, tokom koga će deca moći da se uključe video-pozivom i zajednici naučnih entuzijasta na mrežama predstave svoja otkrića i zaključke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.