U trendu

Centar za zaštitu potrošača osudio EPS i prodavce sportske obuće

Niški Centar za zaštitu potrošača „Forum“ danas je, povodom Svetskog dana potrošača izrekao javnu osudu Elektroprivrede Srbije i prodavaca sportske obuće zbog „zloupotrebe na tržištu roba i usluga i nepoštovanja Zakona o zaštiti potrošača“.

EPS, saopštio je Centar, krši Zakon o zaštiti potrošača jer isporučuje električnu energiju preko brojila kojima je „istekao rok baždarenja“.

Zanemarujući da se brojila kojima je istekao „rok važenja žiga“ ne smeju upotrebljavati, EPS uz to donosi rešenja o neovlašćenoj potrošnji električne energije, uprkos tome što su plombe na brojilima oštećene li ih nema.

EPS krši zakon i jer gradjane ne obaveštava pisanim putem o dugu nastalom u prethodna dva meseca i ne daje im minimalan rok od 30 dana za izmirenje duga.

„Električna energija se isključuje iako je potrošač podneo prigovor i osporio visinu obaveza i nastavio da redovno izmiruje tekuće obaveze, a struja se tokom grejne sezone isključuje i domaćinstvima u kojima žive ugroženi potrošači“, ukazao je „Forum“ i dodao da EPS ponovno uključenje struje uslovljava plaćanjem „zastarelih dugova“.

„Forumu“ zbog kršenja Zakona o zaštiti potrošača „zahteva da se svi gradjani kojima je struja isključena, privremeno priključe na sistem, a da se sprovede zakonski postupak za svaki konkretan slučaj“, a od EPS „zahteva da formira komisiju za rešavanje reklamacija“.

Ta organizacija je osudila i prodavce sportske obuće „sumnjivog kvaliteta“.

Ti najskuplji artikli poznatih marki u proseku traju dva do tri meseca, a reklamacije se odbijaju sa obrazloženjem da se radi o obući za suvo vreme koja je nepravilno održavana, navodi se u saopštenju.

„Sve vrste obuće imaju deklaraciju „obuća za suvo vreme“, pa i kopačke u kojima se igra fudbal, iako se ta obuća koristi i po kiši i blatu, naveo je „Forum“.

U rešavanju reklamacije se kao dokaz „saobraznosti“ koristi nalaz laboratorije koja je prilikom uvoza obuće izdala deklaraciju, što je neprihvatljivo, jer se radi o sukobu interesa, te „za dokazivanje saobraznosti mora da se koristi nezavisna institucija, i to ne ona koja je prilikom uvoza izdala deklaraciju“, naveo je niški Centar za zaštitu potrošača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar