U trendu

Čepurin: Vučića držimo za reč

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin izrazio je danas nadu da će nova srpska vlada biti sposobna da ostvari velike zadatke vezane za razvoj rusko-srpskih odnosa i dodao da Rusija ima puno poverenje u izjavu srpskog rukovodstva o težnji da se ojačaju veze sa Rusijom.

„Nikako nije u našoj tradiciji da namećemo odluke koje se tiču unutrašnjopolitičkih rešenja. I to je činjenica. Polazimo od toga da će u budućoj vladi biti prisutne osobe koje će biti sposobne za dve stvari: da vode računa o nacionalnim interesima Srbije i blagostanju državljana Srbije. I, uz to, mi imamo potpuno poverenje u izjavu srpskog rukovodstva da se ojačaju veze sa Rusijom u duhu strateškog partnerstva“, rekao je Čepurin za „Politiku“.

Upitan da li znači da Vučića drže za reč, Čepurin je odgovorio potvrdno.

„Tako da se nadamo da će sastav nove vlade biti sposoban da ostvari velike zadatke vezano za razvoj rusko-srpskih odnosa. I važna je stvar da je za realizaciju ovih zadataka zainteresovana, pre svega, sama Srbija, u privrednoj, političkoj i duhovnoj sferi“, naglasio je Čepurin.

Govoreći o nedavnom sastanku Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, Čepurin je rekao da je razgovor, koji je bio u okrivu privatne posete, bio vrlo sadržajan i omogućio je da se otvoreno i prijateljski razmotre važna pitanja bilateralnih odnosa i njihova perspektiva.

Dodao je da može nedvosmisleno da kaže da su u Rusiji zadovoljni rezultatima sastanka i pregovora, a da je najvažnija stvar da je lider stranke koja je pobedila na izborima potvrdio kontinuitet srpsko-ruske saradnje, uzjamnu težnju ka produbljivanju odnosa u svim oblastima, a posebno u privrednoj sferi.

Podsetio je da je nedugo nakon sastanka usledio važan pozitivan signal u vezi sa režimom slobodne trgovine između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EEU), upitavši istovremeno kome to smeta ako u ovakvim uslovima Rusija i Srbija ili Kina i EEU žele da usopstave odnose koji mogu da pomognu privredni razvoj.

Ambasador naglašava da Srbija nije manje zainteresovana za razvoj bilateralnih odnosa i da to mogu da spreče samo neki paranoični rusofobi.

„Ali ja takve ne vidim u Vladi Srbije. Radićemo sa uzajamnim poštovanjem, da bi naši narodi živeli u miru i prosperitetu“, rekao je Čepurin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.