U trendu

Češka podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 do kraja juna

Češka podržava otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU do kraja juna i nada se da će posle toga uslediti otvaranje i drugih poglavlja, rekla je danas ambasadorka Češke u Beogradu Ivana Hlavsova.

„Mi snažno podržavamo otvaranje tih poglavlja još tokom holandskog predsedavanja EU. Otvaranje poglavlja ne označava završetak nečega već početak pravih pregovora i sprovodjenja neophodnih reformi na putu ka EU“, rekla je Hlavsova novinarima tokom manifestacije Dan otvorenih vrata u češkoj ambasadi.

Ona je izrazila nadu da će posle toga biti otvorena i druga poglavlja i dodala da su neka od njih već spremna.

Češka ambasadorka je rekla i da su „iz evropske perspektive otvorena vrata Srbiji i zemljama regiona“ a da od Srbije u velikoj meri zavisi napredak na putu ka EU kroz ispunjavanje zahteva i kriterijuma.

„To uvek govorimo ali govorimo i da smo protiv (postavljanja) dodatnih uslova nekoj zemlji koja se nije do sada uskladila u procesu pristupanja“, rekla je Hlavsova.

Dodala je da Češka u potpunosti podržava pristupanje Srbije EU ne samo politički već i kroz projekte.

Ona je ocenila da su odnosi Srbije i Češke odlični i da izmedju dve zemlja nema otvorenih pitanja već da ih vezuju duga tradicija saradnje i istorijske veze.

Istakla je da su ekonomski i demokratski razvoj i stabilnost Srbije i regiona jedan od prioriteta češke spoljne politike.
 
U Ambasadi Češke danas se treći put održava Dan otvorenih vrata tokom koga su ambasadu posetili studenti više beogradskih fakulteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.