U trendu

Četiri akceleratora za terapiju moraju početi da rade

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas u Kragujevcu da četiri linearna akceleratora za terapiju zračenjem, kupljena sredstvima Ministarstva zdravlja za Kliničke centre u Srbiji, moraju početi da rade u roku od četiri nedelje.

„Ako ne počnu u tom roku, moraćemo da platimo penale, jer su Ministarstvo zdravlja i Republika sve unapred platili. Imamo bankarske garancije, ali i klauzulu o plaćanju penala ako ne bude na vreme“, rekao je Lončar novinarima u Kragujevcu.

On je rekao da u Srbiji ima 11 linearnih akceleratora koji su veoma stari i „problematični za održavanje i ne rade svi u jednom danu“.

Lončar je najavio da će sredstvima Svetske banke u narednom periodu biti kupljeno još šest do osam linearnih akceleratora, što će doneti ukidanje lista čekanja.

„Radna verzija dokumentacije je gotova, u maju će biti raspisan tender, a po pravilima Svetske banke, biće završen za dva do tri meseca“, dodao je on.

On je u kragujevačkom Kliničkom centru posetio gradilište bunkera za jedan linearni akcelerator, kupljen sredstvima Vlade Srbije.

Vršilac dužnosti Kliničkog centra Predrag Sazdanović kazao je da je cilj nabavke novih aparata da ne bude liste čekanja jer je 2015. godine na radio-terapiji bilo 2.200 pacijenata, a „čekanje je bilo nedopustivo dugo“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.