U trendu

Četvorica vladika favoriti za patrijarh SPC

Srpska pravoslavna crkva danas bira novog patrijarha.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh, a koji će početi u podne, biće održan u Kripti Hrama svetog Save, a predsedavaće mu episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije virusa korona i pogodnijih uslova za sprovođenje zaštitnih mera u tom prostoru.

Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Posle izbora tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah koji je izabran za to jer se smatra da je veliki duhovnik, a ovog puta apostolskim žrebom patrijarha će izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac eparhija Braničevska.

Kako prenosi Nova.rs, četvorica vladika imaju najviše šansi da pobede.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog naslednika. Međutim, smrt patrijarha Irineja isturila je Joanikija kao mogući izbor za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve i čoveka koji bi mogao da donese toliko neophodno jedinstvo ovoj instituciji.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić važi za veoma ozbiljnog kandidata za izbor novog patrijarha, kako zbog svoje pozicije unutar Srpske pravoslavne crkve, tako i zbog njegove neskrivene bliskosti sa aktuelnom vlašću.

Vladika bački Irinej Bulović

Episkop novosadski i bački, somborski i segedinski Irinej Bulović, drugi put će učestvovati u trci za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Prethodni put je izgubio u od svog imenjaka iz Niša, a sada se veruje da ima veće šanse, najviše zbog činjenice da je u prethodnim godinama u potpunosti preuzeo upravljanje SPC.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Nakon smrti patrijarha Irineja, mesto prvog čoveka Srpske pravoslavne crkve do izbora novog poglavara je obavljao mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Njegov privremeni dolazak na čelo Crkve i stavovi koje je u prethodnom periodu iznosio, doveli su do toga da ga deo javnosti danas percipira kao jednog od najozbiljnijih kandidata za upražnjeni patrijaršijski tron.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.