U trendu

Četvoro umrlo posle infekcije virusom gripa

Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ prijavljena su četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom, odnosno kod kojih je potvrdjen virus gripa A(H1), objavljeno je danas na sajtu Instituta.

Kako se navodi, od početka sezone nadzora do 14.februara, Institutu je prijavljeno 64.244 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je manji broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone.

Registruje se i dalje nizak intezitet aktivnosti virusa gripa, navodi se na sajtu Instituta.

Dodaje se da je, zaključno sa današnjim danom, kod 92 obolelih potvrdjena infekcija virusom gripa, i to kod 72 je dokazan virus A(H1)pdm09, kod 15 pacijenata tip B i kod petoro pacijenta tip A(H3).

Od toga su dve osobe vakcinisane protiv gripa, kod jedne osobe je vakcinalni status nepoznat, a ostali oboleli nisu vakcinisani.

Iz Instituta preporučuju jačanje imuniteteta, držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijenu disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi.

U predstojećem periodu, posebnu pažnju je potrebno obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima, navodi se u saopštenju Instituta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) većina zemalja je u evropskom regionu prijavila porast intenziteta aktivnosti gripa.

Visoku aktivnost virusa influence su prijavile Belorusija, Irska, Finska, Švajcarska i Grčka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.