najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Četvrtina stanovništva u Srbiji starija od 60 godina

Stariji od 60 godina čine četvrtinu stanovništa Srbije, a procene su da će sredinom veka, svaka treća osoba biti te starosne dobi, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovićpovodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Ona je kako se navodi u saopštenju, kazala da je ukupan socio-ekonomski položaj starijih osoba u Srbiji je nepovoljan i da su oni često ugroženi, diskriminisani i manje vidljivi u javnosti.

“Kao i većinu evropskih zemalja i Srbija se suočava sa izazovima demografskog starenja stanovništva.Zato je od izuzetne važnosti da se radi na kreiranju politika koje će uvažiti doprinos starijih osoba, sprečiti diskriminaciju i marginalizaciju starijih i obezbediti da se oni na osnovu svog iskustva i znanja uključe u društveni život”, naglasila je ona.

Jankovićeva je podsetila da je Srbija prema nedavno objavljenom Globalnom indeksu starenja za 2015. godinu na 66. mestu među 96 zemalja sveta po socijalnoj i ekonomskoj dobrobiti starijih ljudi, i da je po tim indeksima napravljen izvestan napredak u odnosu na prethodnu godinu.

Od četiri ključna kriterijuma, kako je navela,  najbolje su ocenjeni oni koji se tiču sigurnosti prihoda za starije u Srbiji, dok su slabije ocene navedene za kriterijume zdravlja starijih, podsticajnog okruženja za starije i ličnih sposobnosti starijih.

Prema podacima iz indeksa, u Srbiji je 2,2 miliona ljudi starijih od 60 godina, a procene su da će do 2050. godine starijih od 60 biti 32,3 odsto ukupne populacije.

“Stariji imaju pravo na pristojne uslove života bez diskriminacije, pravo na jednak pristup svim uslugama, zdravstvenu zaštitu, sigurnu egzistenciju i dostojanstvenu starost. Ne smemo nikako zaboraviti da je starost svima nama jedina sigurna budućnost”, navela je ona.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike