U trendu

CINS: Nepoznate osobe pratile i fotografisale novinarke

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saopštio je danas da su u posledjnih pet dana nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale novinarke tog centra na ulazu u zgradu redakcije i javnim mestima i da su ti slučajevi prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

U saopštenju objavljenom na sajtu CINS-a (www.cins.rs) navodi se da Centar te postupke smatra pokušajem zastrašivanja koji bi trebalo da obeshrabri novinarke i novinare i navede ih da odustanu od obavljanja svog posla.

CINS je naveo da je zabrinut za bezbednost novinara i novinarki i da na raspolaganju ima samo dva sredstva odvraćanja od pritisaka, pretnji i zastrašivanja  –  jedno javnost rada, a drugi je timski istraživački rad koji garantuje da će svako istraživanje biti sprovedeno do kraja, a važne činjenice koje utiču na živote gradjana Srbije objavljene.

„Osobe koje sebi daju slobodu da zastrašivanjem, pretnjama nasiljem i drugim primitivnim metodama utiču na rad medija i novinara direktno utiču na ustavom zagarantovano pravo svih građana na tačno i pravovremeno informisanje“, naveo je CINS i dodao da je dokazao svoj profesionalni i društveni kredibilitet sa više od 140 objavljenih istraživačkih priča, šest nacionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo i ni jednom jedinom uspešnom tužbom protiv sebe.

Kako se dodaje, CINS očekuje da njegov profesionalni i društveni kredibilitet bude zaštićen, kao i pravo svih da svoj posao obavljaju bez ugrožavanja, zastrašivanja i pritisaka.

CINS je dodao da će nastaviti da istražuje teme koje smatra važnim za živote velikog broja gradjana Srbije.

„Demokratsko društvo bez slobodnih novinara i medija ne postoji. Pravedno društvo bez prava gradjana na slobodno, kritičko i profesionalno informisanje, takođe ne postoji“, naveo je CINS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar