U trendu

Čitaku: Šta Srbija radi po pitanji stabilnosti?

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku rekla je danas da postoji kontradiktornost kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, tvrdeći da Srbija to pitanje koristi kao pokriće kako bi se mešala u unutrašnja pitanja Kosova i da bi održala paralelne institucije.

„Posvećeni smo dijalogu ali potrebno je da proces bude dinamicniji i više okrenut rezultatima. Priština će primeniti svaki svaki sporazum iz Brisela. Ali naš posao je težak kad Srbija održava paralelne institucije širom Kosova i stvara kolonije i krsi naš Ustav i Rezoluciju 1244“, rekla je ona na sednici SB UN.

Prema njenim rečima, situacija je kontradiktorna i daleko od dogovorenog u Briselu.

Čitaku je takođe zapitala šta Srbija radi po pitanju stabilnosti.

„Želi da podigne spomenik Miloseviću? Kakva je to poruka za žrtve Vukovara, Srebrenice, Kosova – da li je to pomirenje – rehabilitacija najvećeg zločinca posle Drugog svetskog rata. I koju poruku Srbija šalje spotvenom narodu?“

Bez obzira na to kako se Srbija ponaša, Kosovo neće dozvoliti da ga povuče na taj put, dodala je ona.

„Kosovo ima svoj konačni status, slobodna je, nezavisna i suverena zemlja“, rekla je ona, dodajući da se ono još suočava sa izazovima, ali ne takvim, kako kaže, da bi se SB UN sastajao svaka tri meseca i „trošio dragoceno vreme“.

U prilog tome navodi da je u Banovom izveštaju navedeno da je na Kosovu izbio sukob između kosovskih Srba i Albanaca oko mesta za parking.

„Ako bi se SB UN sastajao zbog takvih sukoba u Njujorku ili nekom drugom gradu onda ne bi bilo vremena ni za šta drugo“, smatra Čitaku, tvrdeći da sve manji broj incidenata ima međuetničku osnovu.

„Ne kažem da živimo u raju. Kosovo još nije ono o kojem sanjamo, ima još puno toga da se uradi, posebno protiv organizovanog kriminala i korupcije. Svi naši građani zaslužuju istu priliku za napredak bez obzira na versku, etničku i svaku drugu pripadnost“.

Kosovo je spremno da nastavi dalje, ali Srbija mora da bude spremna da ga pusti, da se suoči sa prošlošću i da uči iz nje.

„Mi na Kosovu ne želimo da našoj deci ostavimo bilo kakav teret iz prošlost“, rekla je ona, navodeći da je kosovski predsednik Hašim Tači nedavno posetio dva spomenika ubijenim Srbima.

Takođe je dodala da će Kosovo nastaviti da bude aktivni član koalicije protiv terorizma.

„Učinićemo sve da se borimo protiv tog zla koje pokušava da se ukoreni ovde i uništi naš način života. Preduzeli smo mere protiv stranih boraca i radikalizacije“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar