U trendu

Članstvo Srbije u EU podržava 59 odsto gradjana

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 59 odsto gradjana, a na eventualnom referendumu o pristupanju EU, 56 odsto gradjana bi glasalo za, dok bi protiv glasalo 26 odsto, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja stavova gradjana Srbije preme EU integracijama u Beogradu.

Prema rečima izvršne direktorke agencije TNS Medium Galup Sladjane Brakus, odnos gradjana prema EU je stabilan, tako da 44 odsto ima generalno pozitivno mišljenje o Uniji, dok 28 ima negativne asocijacije.

„Najčešći razlozi koje navode gradjani koji podržavaju članstvo u EU su bolja budućnost, prosperitet, bolje šanse za zaposlenje i bolji životni standard. Oni koji su protiv članstva, a njih je 36 odsto, kao glavne razloge navode povećanje siromaštva i nezaposlenost, gubitak nacionalnog identiteta i suvereniteta, eksploataciju prirodnih resursa“, kazala je Brakus u Beogradu.

Ona je navela da mladji i obrazovaniji imaju pozitivniji odnos prema EU u odnosu na starije gradjane nižeg obrazovanja kao i da članstvo u EU podržavaju glasači stranaka „demokratske orijentacije“, uključujući i vladajuće partije.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj gradjana, njih 46 odsto, smatra da je priznanje nezavisnosti Kosova glavni uslov koji Srbija mora ispuniti kako bi postala članica EU ali i da je 64 odsto gradjana protiv priznanja nezavisnosti u cilju ulaska u Uniju.

„Sa druge strane, dijalog Beograda i Prištine i normalizaciju odnosa podržava oko 60 odsto gradjana“, navela je Brakus i dodala da je smanjen broj gradjana koji očekuju da će EU postaviti nove uslove pred Srbiju u procesu pridruživanja.

Kako je istakla, 53 odsto gradjana očekuje da će Srbija postati članica EU za deset godina ili ranije dok 14 odsto smatra da se to nikada neće dogoditi.

Brakus je dodala da gradjani spontano percipiraju Rusiju kao najvećeg donatora dok u ponudjenoj listi stavljaju Uniju ispred Rusije, Nemačke i Japana.

Upitan kako komentariše podatak da većina gradjana podržava članstvo u EU ali ne i priznanje nezavisnosti Kosova, koju više od 60 odsto gradjana navodi kao ključni uslov pridruživanja, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je kazao da Brisel ne traži od Srbije da prizna Kosovo već sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Istraživanje agencije TNS Medium Galup sprovedeno je od 1. do 7. oktobra na uzorku od 1.247 ispitanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.